Recept:

Na 10 porcí potřebujeme:

  • Vepřová kýta k.u. 1 000 g
  • Natur vegeta Vitana 80 g
  • Šunka 80 g
  • Okurky sterilované Vitana 100 g
  • Olej rostlinný na potření masa 40 g
  • Voda na zalití 300 ml
  • Svíčková omáčka Vitana 221 g
  • Voda do omáčky 1040 ml
  • Hořčice plnotučná 20 g
  • Smetana 33 % 80 ml

Příloha:

  • Knedlíky s burisony Vitana 880 g
  • Mrkev na nudličky Vitana (bez nálevu) 270 g
  • Sůl 2 g
  • Droždí 12 g
  • Cukr krupice 1 g
  • Voda do droždí 320 ml
  • Voda do knedlíků 440 ml
  • Rostlinný olej na orestování mrkve 60 ml
  • Hrubá mouka na vyválení 50 g
  • Mrkev na nudličky Vitana (bez nálevu) – doplněk 100 gr

Postup:

Vepřovou kýtu nakrájíme na díly, protkneme šunkou, okurkou, vložíme do gastro nádoby, okořeníme vegetou. Potřeme olejem a necháme marinovat. Na konvektomatu si zvolíme program pečení na teplotu 180 °C a rozehřejeme. Vložíme maso a pečeme asi 6 minut. Poté snížíme teplotu na 78 – 85 °C, zakápneme horkou vodou, přiklopíme a upravujeme 12 – 15 hodin (maso zraje a křehne). Teplota a čas je orientační podle kvality masa a typu konvektomatu. Svíčkovou omáčku uvaříme podle návodu (o množství výpeku ponížíme vodu do omáčky). Omáčku během vaření ochutíme hořčicí. Nakonec ji zjemníme smetanou.

Příprava přílohy:

Do směsi na knedlíky s burisony dáme kvásek, vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme mírně překrájenou mrkev. Necháme vykynout a obvyklým způsobem tvarujeme knedlíky, které po vykynutí vaříme v konvektomatu nebo ve vodě asi 30 minut (podle velikosti). Vařené potřeme olejem. Před výdejem je nakrájíme na kolečka a regenerujeme v konvektomatu. Při výdeji knedlíky klademe na omáčku a přikládáme plátky masa. Pokrm doplníme orestovanou mrkví, zdobíme smetanou a snítkou bylinky.