Recept
Počet porcí – 5
Ingredience:
- 700g drštěk, vysokých a masitých
- 200ml vývaru
- 100ml smetany
- 100g ementálského sýra
- 50g parmazánu
- 20g másla
- 40g mrkve
- 40g cibule
- 20g pórku
- 20g kořenové petržele
- 20g celeru
- špetka mleté papriky
- kytičku „bouquet garni“ (listová petržel, tymián, bobkový list)
- polévková lžíce vinného octa
- sůl
Postup:
Dršťky vypereme, a 3krát po 25ti minutách je necháme přejít varem v osolené vodě (vodu vždy slijeme a dáme čistou), poté je vyjmeme a nakrájíme na centimetr široké nudle. Poslední vývar necháme ještě půl hodiny vařit a později ho použijeme. Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. V kastrolu si rozpustíme máslo a zeleninu pomalu orestujeme. Přidáme nakrájené dršťky, svázanou kytičku koření, vývar, lžíci octa, sůl a necháme dusit na mírném ohni asi 2 hodiny. Když jsou dršťky měkké, sundáme poklici a necháme odvařit veškerou tekutinu. Vyndáme vyvařenou kytičku koření. Přidáme papriku, smetanu, parmazán a promícháme. Stáhneme z ohně a směs přendáme do ohnivzdorné mísy (nebo zapečeme po porcích v rozpůlené paprice. Zasypeme strouhaným ementálem a při 180°C zapékáme asi 15minut.