Recept

Počet porcí – 5

Ingredience:

  • 700g drštěk, vysokých a masitých
  • 200ml vývaru
  • 100ml smetany
  • 100g ementálského sýra
  • 50g parmazánu
  • 20g másla
  • 40g mrkve
  • 40g cibule
  • 20g pórku
  • 20g kořenové petržele
  • 20g celeru
  • špetka mleté papriky
  • kytičku „bouquet garni“ (listová petržel, tymián, bobkový list)
  • polévková lžíce vinného octa
  • sůl

Postup:

Dršťky vypereme, a 3krát po 25ti minutách je necháme přejít varem v osolené vodě (vodu vždy slijeme a dáme čistou), poté je vyjmeme a nakrájíme na centimetr široké nudle. Poslední vývar necháme ještě půl hodiny vařit a později ho použijeme. Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. V kastrolu si rozpustíme máslo a zeleninu pomalu orestujeme. Přidáme nakrájené dršťky, svázanou kytičku koření, vývar, lžíci octa, sůl a necháme dusit na mírném ohni asi 2 hodiny. Když jsou dršťky měkké, sundáme poklici a necháme odvařit veškerou tekutinu. Vyndáme vyvařenou kytičku koření. Přidáme papriku, smetanu, parmazán a promícháme. Stáhneme z ohně a směs přendáme do ohnivzdorné mísy (nebo zapečeme po porcích v rozpůlené paprice. Zasypeme strouhaným ementálem a při 180°C zapékáme asi 15minut.

Redakce Gastro&Hotel