K horkým jarním a letním dnům neodmyslitelně patří osvěžující koktejly s obsahem alkoholu i bez něj. Dlouhé sklenice ozdobené ovocem či deštníčkem všech možných chutí a barev jsou oblíbenou součástí party, festivalů, ale i příjemného teplého večera na zahradní terase či balkónu. Některé můžeme pít pořád, jiné se hodí pro specifické příležitosti. Pokud už vás ale nebaví ohrané mojito nebo „sex on the beach“, zkuste něco jiného. Dva tipy pro vás připravil Filip Jantač z Global Wines.

Kir Royal – pití nejen pro slavnostní chvíle

Pokud vás v blízké době čeká oslava narozenin, výročí nebo třeba party u příležitosti oslavy úspěchu člena rodiny, určitě se budete chtít před hosty pochlubit občerstvením, které odpovídá rázu důležité události. Chybu rozhodně neuděláte, a co víc, mnohé mile překvapíte s výtečným drinkem, který slavnostní situaci patřičně odrazí. „Španělský sekt typu cava – Freixenet v kombinaci s likérem z černého rybízu je dokonalou harmonií aromatického rybízu a osvěžujících bublinek prvotřídního sektu,“ doporučuje toto neotřelé spojení Filip Jantač z Global Wines.

Jak na přípravu? Do sklenice na sekt (takzvané flétny) vlijte Creme de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, dolijte sektem. Obě ingredience musejí zůstat oddělené, abyste dosáhli krásného, kontrastního efektu. Ozdobte kuličkou hroznového vína.

  • 1 cl Creme de cassis
  • Freixenet
  • kulička hroznového vína na ozdobu

Royal Oporto rosé aneb růžové porto – osvěžení pro horké dny

Kdo preferuje střiky a lehké a svěží drinky založené na víně, zcela jistě propadne populárnímu nápoji ze světa portugalských letních koktejlů – Royal Oport Rosé. Kombinace růžového portského s tonikem a ledem je ideální pro letní osvěžení takřka v jakoukoliv denní dobu. Jeho lehká a osvěžující chuť je výsledkem příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné nahořklosti toniku. Příprava drinku je velmi snadná a snadno přijmete i fakt, že na rozdíl od většiny koktejlů, nepředstavuje růžové oporto s tonikem nebezpečí pro vaši linii.

  • 6 cl portského
  • 12 cl toniku
  • mátu, led

Servíruje se do velké vinné sklenice na kostky ledu. „Pro větší osvěžení doporučuji smíchat s tonikem a doplnit o lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny,“ radí Filip Jantač z Global Wines.