Počet zahraničních turistů směřujících do České republiky roste, v loňském roce jich podle ČSÚ přijelo o 850 tisíc více než v roce předchozím. Výrazně posiluje i domácí turistika, která loni podle cestovních kanceláří rostla o 15 až 20 %. To znamená, že tyto služby potřebují stále více lidí.

Situace se zhoršuje

To v oboru, který se s fluktuací a nedostatkem zaměstnanců potýká téměř trvale, znamená v současné situaci prakticky nulové reálné nezaměstnanosti velký problém. Zatímco počet nabídek stále roste, zájem o nabízená místa se snižuje. To je situace v mnoha oborech, ale pro zvládnutí letošního sezonního náporu mnoho firem a podnikatelů v gastronomii zvýšilo nabídku brigádnických míst i finanční ohodnocení. A tak, i když právě tyto služby zaznamenávají v mezioborovém porovnání největší počet reakcí od potenciálních zájemců, letos nebylo obsazení volných míst vůbec jednoduché. Pracovní portál Profesia.cz registroval nejvíce nabídek na místa číšníků, kuchařů a recepčních, často sháněli i pomocné kuchaře, barmany a pokojské. Největší ohlas zájemců kromě atraktivních zaměstnaní jako letuška/steward zaznamenali na místa recepčních, číšníků, pokojských nebo prodejců zájezdů v cestovních kancelářích. Z pohledu regionů bylo nejvíce nabídek samozřejmě v Praze, a to téměř 42 %. S odstupem následují kraje Plzeňský (10,5 %) a Královehradecký (7 %), nejméně nabídek je na Vysočině (méně než 1 %). Největší zájem o nabízené pozice byl v posledním roce v Jihočeském a Zlínském kraji, nejmenší překvapivě nebyl v Praze, ale na Vysočině a v Libereckém kraji.

Redakce Gastro&Hotel