Provozovatelé restaurací, barů, kaváren a bister kvůli pandemii coronaviru zažívají těžké časy. Přesto ale letos vzniklo 842 nových firem, které podnikají ve stravování a pohostinství (NACE 56) a celkový počet společností v tomto segmentu dosáhl 22 205. Detailnější analýza Bisnode však ukázala, že nových podniků vzniká méně než v předchozích letech.
Na jaře musely mít z důvodu boje s koronavirem všechny restaurace zavřeno, s příchodem druhé vlny pandemie se omezuje jejich otevírací doba. „I přes radikální zásahy ze strany státu, podnikatelé letos rozjíždějí nový gastrobyznys, nicméně ve srovnání s předchozími lety jsou opatrnější. Letos založili 842 nových firem, což je o 16 % méně, než ve stejném období loňského roku a o 29 % méně než v roce 2018. “ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že celkový počet nově založených firem napříč všemi obory podnikání meziročně propadl o 11 %. „Pokud počet nově vzniklých firem meziročně propadl o 11 % a počet nových firem v segmentu stravování a pohostinství meziročně klesl o 16 %, je zřejmé, že se podnikatelé v gastrobyznysu prožívají velmi obtížné období,“ uzavřela Petra Štěpánová z Bisnode.
Od začátku roku zaniklo 390 společností. To je meziročně o 10 % méně, ale o 37 % více než v roce 2018. Podle databází Bisnode je celkový počet společností, které podnikají ve stravování a pohostinství, 22 205, což je nejvyšší hodnota za posledních deset let.
Vývoj počtu firem (a.s. a s.r.o.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56) v letech 2010 až 2020 (do 30. 8.)*
Rok | Počet založených | Počet zrušených | Celkový počet |
2010 | 1 253 | 139 | 10 277 |
2011 | 1 137 | 151 | 11 158 |
2012 | 1 289 | 150 | 12 087 |
2013 | 1 234 | 162 | 13 060 |
2014 | 1 473 | 192 | 14 166 |
2015 | 1 594 | 246 | 15 505 |
2016 | 2 558 | 294 | 17 496 |
2017 | 2 152 | 396 | 19 354 |
2018 | 1 722 | 467 | 20 725 |
2019 | 1 445 | 621 | 21 592 |
2020* | 842 | 390 | 22 205 |