19. ročník nejprestižnější celostátní gastronomické soutěže pro studenty oborů kuchař, cukrář a číšník již má své finalisty.

Soutěž měla již tradičně dvě regionální kola. První bylo odborným doprovodným programem Gastrofestivalu Ostrava ve dnech 18.-19. října, organizátorem byla Střední škola společného stravování, Ostrava – Hrabůvka.

Nejvyšší ocenění od poroty získali:
Obor kuchař:

Lukáš Vykydal, SŠ potravinářská, obchodu a služeb Brno

Obor cukrář:

Jana Gřundělová, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek

Obor číšník:

Markéta Krejčí, SŠ gastronomie a služeb Přerov

Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha – Klánovice se zhostila úlohy jako organizátor druhého regionálního kola. Prostory školy, kde se soutěž konala ve dnech 21.-22. listopadu, navštívili i představitelé WACS, prezident světové Asociace kuchařských spolků Gissur Gudmundsson v doprovodu prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece a dalších členů boardu. Jednatel a ředitel školy Ludvík Vomáčka představil delegaci prezidentu Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a předsedovi SČMSD Zdeňku Juračkovi. Po oficiálním přijetí

Gissur Gudmundsson pozdravil soutěžící i přítomné, zhodnotil pozitivně úroveň soutěže, vyjádřil svou velkou podporu aktivitám AKC ČR s tím, že do budoucna podpoří zařazení soutěže do programu WACS. Popřál všem hodně úspěchů s tím, že se bude těšit na osobní setkání s vítězem tohoto ročníku na kontinentálním klání Hans Bueschkens Challenge.

Nejlepší výkony podle zhodnocení odborné poroty podali v Praze:

Obor kuchař:

Martin Sosna, SPV Hotelu InterContinental Prague

Obor cukrář:

Jana Drobílková, SPV Hotelu InterContinental Prague

Obor číšník:

Febio Tia, Soukromá HŠ Bukaschool Most

Ze dvou regionálních kol, která se uskutečnila v podzimních měsících v Ostravě a v Praze, vzešlo celkem 90 finalistů. 30 soutěžících z každé kategorie se utká o vítězný pohár, titul Kuchař roku, Cukrář roku 2013 v kategorii junior a postup do světové soutěže v hale F Brněnského výstaviště ve dnech 17.-19.1. 2013.

Finále 19. ročníku soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY – se uskuteční pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR – Petra Fialy, primátora statutárního města Brna – Romana Onderky a kontinentálního ředitele WACS pro Střední Evropu prezidenta AKC ČR – Miroslava Kubece jako odborný doprovodný program mezinárodních veletrhů cestovního ruchu Go a Regiontour a festivalu krajových specialit a regionální potraviny – RegFoodFest a bude zároveň součástí přehlídky České ručičky.

Více informací z průběhu regionálních kol a fotografie najdete na: www.akc.cz