Gastro Hradec Vitana Cup 2019, 24. ročník soutěže, která se konala 28. 3. 2019 v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.Gastro Hradec je již tradiční soutěž, která propaguje moderní gastronomii, podporuje soutěživost mezi mládeží, odborníky a veřejností, rozvíjí profesní dovednosti.

Již řadu let slouží k výměně zkušeností i s porovnáním mezinárodních zkušeností, připravuje na mezinárodní akce a soutěže, na kuchařskou a cukrářskou olympiádu.Setkávají se zde přední odborníci hotelového a restauračního rezortu a škol s gastronomickým zaměřením. Snažíme se o zvyšování odborných znalostí, jsou připraveny profesní semináře pro účastníky i veřejnost. Propagujeme a předvádíme moderní gastronomii pro širokou veřejnost. Je to celonárodní svátek kuchařů a cukrářů, jediná akce svého druhu v ČR.
V letošním ročníku svá soutěžní díla předvedlo 192 soutěžících z ČR a Slovenska v kategoriích:

  • Kuchař – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet Gastro Jobs Cup (do 18 let).

  • Cukrář – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet Gastro Jobs Cup (do 18 let).

  • Cukrář umělec – senior (nad 21 let), junior (do 21 let) – zdobené makety

  • Dekorativní perníky (bez věkového rozlišení)

  • Carving (dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny) – ve čtyřech kategoriích:
    Výstavní kompozice na volné téma (bez věkového rozlišení)
    – Limit – v časovém limitu 180 min. a 75 min. před zraky diváků
    (bez věkového rozlišení)
    – Start carving – pro začátečníky
    (bez věkového rozlišení)
  • Artistika – umělecké kuchařství a cukrářství z jedlých surovin (bez věkového rozlišení)
  • Chuť Česka – nejlepší svíčková omáčka soutěž pro kolektivy i jednotlivce
  • Nejlepší cukrárna roku 2019 – soutěž pro kolektivy i jednotlivce
  • Velikonoční mazanec roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého
  • Velikonoční nádivka roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého

Podrobné zadání jednotlivých kategorií je zveřejněno na www.akc.cz nebo www.gastrohradec.cz ,

Je obdivuhodné, že soutěžící nachází stále nové a nové nápady pro soutěžní exponáty, uvědomujeme si, že je to velice náročné. Děkujeme jim za jejich odvahu, čas, trpělivost a píli, s kterou zhotoví své soutěžní dílo a přijedou, jak se říká: „přivezou svou kůži na trh.“

V letošním roce celý program zatraktivnilo vystoupení Juniorského národního týmu ČR, kdy jednotliví členové se představili a odprezentovali v kuchařském studiu v průběhu pěti hodin generálku ukázky jedné z olympijských disciplín a to: IKA BUFET pro 12 osob s prezentační tabulí

Všechny soutěžní disciplíny probíhaly a soutěžní exponáty byly vystaveny ve Velkém sále a v obou přísálích. Celý soutěžní den snímala kamera a připravila návštěvníkům zajímavý program a detailní podívanou i z prostor balkónu.
Malý sál byl vyhrazen pro IV. ročník akce Chuť Itálie a středomoří
Akce byla zaměřena na věhlasnou italskou a středomořskou gastronomii v podobě ochutnávek delikates, pokrmů, vína, koktejlů, kávy a těstoviny připravené na ohni s vodkou ve velkém kole sýru grana padano.

V časech: 10.00 – 10.45 14.00 – 14.45
Proběhl Barmanský edukativní workshop značky Campari a Averna s Milanem Zalešem
V čase: 12.00 – 12.45
Proběhl Face latte art workshop s Janem Růžičkou

Ve venkovních prostorách byl – food truck – s italskými specialitami

Velký zájem přilákaly odborné prezentace s ochutnávkou:
v časech: 11.00 – 11.45, 13.00 – 13.45, 15.00 – 15.45

“ Využití Hot Pot hrnce a Sous vide v domácí kuchyni“Lubomírem Brázdou
ukázka: Rajská omáčka s hovězím masem, Kuřecí prsa na švestkové omáčce

V časech: 10.45 – 11.30, 13.45 – 14.30, 15.45 – 16.30
Česnek v české kuchyni
Prezentace o historii využití česneku v kuchyni i lidovém léčitelství, jednotlivé typy odrůd a specifika jejich použití, ukázky, výstavka, ochutnávky s Ing. Janem Kozákem – šlechtitelem česneku

Prezentace odborných škol byla opět nedílnou součástí prezentační části akce, ať to byly číšnické dovednosti nebo ukázky modelování. Stánky našich partnerů velice mile obohatily programovou nabídku pro všechny přítomné. Český rozhlas měl vysílací studio přímo v Aldisu, přímé vysílání probíhalo za podpory rozhovorů se soutěžícími, organizátory, odbornou komisí i návštěvníky.

Jsme rádi, že Gastro Hradec Vitana Cup 2019 byl 24. ročníkem soutěže, která přivedla jako každoročně do Hradce Králové v jarním období mnoho nadšenců pro moderní i tradiční gastronomii. V letošním roce soutěž navštívilo 4 260 diváků z řad odborné i laické veřejnosti z různých koutů ČR, Slovenska a Polska.

Poděkování patří odborné komisi, která měla hodně náročnou a zodpovědnou práci.
Poděkování patří i všem partnerům celé akce.


Jsme rádi, že je celý soutěžní den kladně hodnocen a již nyní se těšíme na ročník další, který bude 26. 3. 2020.

Redakce Gastro&Hotel