„Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

Potřebujeme:

Formu na koláč o průměru 26 – 28 cm a suroviny:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 50 ml mléka

Na náplň:

  • ¼ šálku vody (cca 60 ml)
  • ½ šálku cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky

Na polevu:

  • 130 ml smetany min. 30%
  • 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Těsto:

Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby na cca 20 – 25 minut do zlatova. Nechte úplně vychladnout.

Náplň:

V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, dokud hrušky nebudou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete rovnoměrně na těsto a nechte vychladnout.

Poleva:

V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou do hladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Náš tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také ho můžete udělat více porcí a zamrazit.

Mohlo by se hodit:

Nebespán café & apartments v Kašperských Horách je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem a k dispozici je i zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích či v komfortních apartmánech.

Více na www.nebespan.cz

Redakce Gastro&Hotel