A je to tady. Je tu den D. Dnes proběhne vyhlášení ankety Zlatý kuchař 2016. Několikaměsíční úsilí vrcholí. Stejně jako nervozita na straně týmu. Jak to dopadne? Budou partneři spokojeni? Nezklamou mediální partneři? Pojďte se podívat do zákulisí, jak probíhal gala večer z pohledu naší redakce.

10:00

Vyzvedávám držák na mobil v Alze. Streamování celého večera jsme vzhledem ke krátkému času zavrhli, ale Tomáš si myslí, že se nám ještě podaří realizovat přímý přenos, alespoň přes facebook.

12:15

Nakládáme. Věcí máme o hodně víc, než jsme předpokládali, a dá velké úsilí se do auta vejít. Stojany, světla, bannery, roll-up, časopisy, vína, alkohol od sponzorů, lepicí pásky, fotostěna, kamery, foťáky, blesky, baterky… Hlavně nic nezapomenout. Snažili jsme se být důslední, a tak seznam byl velmi dlouhý.

13:15

Parkujeme u Novotného lávky a snažíme se vyhnout davům turistů, kteří si zde dělají selfíčka s Pražským hradem, jenom tak bloumají, nebo se usadili v restauraci a těší se na českou kuchyni. U vchodu panuje docela velký zmatek. Vykládání je snad ještě horší než nakládání. Máme ruce až u kolen. Alespoň že už je tady část týmu.

13:35

Tomáš potřebuje vyzvednout nabité baterie do kamery. Zvládáme to v excelentním čase, ale Tomáš si zapomněl klíče, které jsou v jeho saku na Novotného lávce. Takže ještě jednou. Tam a zase zpátky.

14:00

Máme otevřený sál. A dle partnerských dohod budou někteří nabízet své lahůdky. Je potřeba umístit stánek s olivami od Lazano Červenka, pípu od Ferdinanda, kávovar od Espressa a dohodnout se, kam přijdou vína od Premier Wines. Karolína s Dianou poletují od jednoho k druhému a snaží se doladit poslední detaily.

14:10

Jsou tady tanečníci, kteří si potřebují „osahat“ prostor. A je potřeba jim umožnit začít zkoušet. Zatím vše postupuje více méně podle plánu, ale napětí ji cítit ve vzduchu.

14:30

Hurá, Tomáš je konečně zpět i s nabitými baterkami a může se vrhnout na přípravu techniky. Máme všechno minimálně zdvojené, abychom se vyhnuli případným kiksům a nepříjemnostem.

14:45

Dojela květinová výzdoba od ateliéru FLOWER DESIGN. Nádhera. Desítky váz a váziček s obrovskými bílými růžemi a orchidejemi.

15:00

Musíme se rozloučit s myšlenkou fotostěny s logy všech sponzorů, u které jsme předpokládali, že se budou fotit a filmovat rozhovory. Místo bílé máme na plátně lehce fialovou a nedá se s tím nic dělat. První velké zklamání.

15:10

Houston, máme problém. Notebook, na kterém máme připravený celý scénář, vypovídá službu a odmítá spustit potřebné programy. Tomáš zoufale buší do klávesnice a snaží se z nebohé techniky vymáčknout potřebný výstup na plátno.

15:20

Stánky pro partnery stojí a všechny přívody jsou zabezpečené, takže první úspěch. Přicházejí naše hostesky. Bude nutné použít záložní notebook. Má to ale chybu, výstup z počítače není kompatibilní s projektorem a budeme potřebovat konverzní kabel.

15:45

Utíkám do Datartu na Národní třídu. Kdo by to byl čekal. Včera ho doprodali. Ještě jedna šance. GES Electronic na Karlově náměstí. No taky nic. Čas uhání o sto šest

16:20

Pokud teď pojedeme do Alzy, kabel budeme mít za dvě hodiny. Obvoláváme s Tomášem známé, kdo by inkriminovaný kabel mohl mít. Po půl hodině se na nás usměje štěstí a kabel je na cestě, ale dřív, jak ve tři čtvrtě na šest, tu nebude.

16:45

Dorazili fotografové. Karolína svolává interní poradu a rozděluje poslední pokyny pro členy týmu. Poslední úpravy do scénáře. Změny, který partner bude předávat jaké ceny. Je potřeba třikrát prověřit jejich jména. Po několikáté je zdůrazněno, co partneři chtějí mít nafoceno a nafilmováno.

17:00

Kamery jsou instalované. Foťáky mají nabité baterie. Jsou připraveny náhradní baterie do blesků.

17:15

Dorazila Markéta Hrubešová. Dolaďujeme změny. Markéta si všechno pečlivě zapisuje barevnými tužkami. Zahajujeme zkoušku, aniž tušíme, jestli přednatočené upoutávky, jingly a reklamní spot pro hlavního partnera budeme schopni promítat. Pokud by to tak dopadlo, tak se vystavujeme riziku totálně zvorané akce, která by naši anketu docela zazdila. Nikdo si to nechce připustit. Těžko něco zkoušet, když v této chvíli netušíme, jak bude celý večer probíhat. Začíná nám chybět čas.

17:40

Kabel dorazil. A vypadá to nadějně. Daří se nám zkopírovat data a spustit potřebné aplikace. Uff. Bylo to snad slyšet až na Hrad, jak nám spadl kámen ze srdce. Teď konečně můžeme začít zkoušet. Máme 20 minut, než začnou chodit hosté.

18:00

Jako na potvoru. První nedočkavci dorazili. Hostesky a dámská část redakce s velkým úsilím zvládá dav a hosty uvádí nikoliv do sálu, ale do baru a nabízí welcome drink.

18:20

Pečlivě vybraná swingová hudba, která měla být na flešce tam není. Ach jo! Hosté se budou muset spokojit s místním nevýrazným hudebním podkresem.

18:30

Velmi zrychlenou zkoušku máme za sebou. Bleskově jsme projeli scénář. Teprve zpětně jsme si uvědomili, že jsme jaksi pozapomněli úvodní jingl, který měl představit moderátorku představení. Chudák Markéta musela hodně improvizovat. Ale zvládala to opravdu skvěle.

18:40

Nesedí nám rozlišení a rozměr plátna. Pokoušíme se změnit různá nastavení, což má za výsledek, že po deseti minutách nám počítač definitivně zamrzl se šišatým logem na plátně. Paralelně řešíme zapojení filmových kamer.

18:50

Dostáváme informaci, že štáb Prima TV to ze Slovenska nestihne. Ach jo!

19:00

Po hektickém úsilí se nám podařilo techniku přemluvit a nastavit ji do výchozího bodu.  Probíhá rychlá dohoda s naším druhým kameramanem.

19:10

Tomáš ještě v rychlosti zprovozňuje obrazový přenos z večera na facebooku. Ale to už do sálu proudí hosté a snažíme se je usadit dle předem domluveného zasedacího pořádku. Ne úplně se daří usměrnit všechny VIP.

19:15

Konečně startujeme! Na podiu startují Dance Models, kteří svižným vystoupením naladili atmosféru dnešního večera. Úspěšně se spouští i propagační film našeho hlavního partnera Fagor Gastro CZ. Markéta vítá na pódiu Stáňu a Vláďu Poštulku a program se úspěšně rozjíždí.

19:35

Přemek Forejt z restaurace Entree přebírá nádhernou skleněnou vítěznou trofej z dílny sklářského ateliéru Zdeňka Kunce. Cenu předává Ivo Moravec, ředitel Espressa s.r.o. Vypadá to, že se všichni dobře baví.

19:45

Máme za sebou další předání cen v  kategorii Volba veřejnosti. Za Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Skupinu COOP, cenu předává Ludvík Vomáčka. Vítězem se stává Petr Erin Kováč z brněnské restaurace Padowetz.

 19:55

A je tu první vrchol večera – kategorie Síň slávy. Každý z pětice nejúspěšnějších má zde své příznivce a celý sál v průběhu představování hlasitě tleská. Legenda české gastronomie Jaroslav Sapík předává vítěznou trofej Pavlu Pospíšilovi. Pan Pospíšil je prvním Čechem, který dostal michelinskou hvězdu, a podle velkého potlesku jsou všichni výsledkem opravdu potěšeni.

20:05

Obálku se jménem vítěze kategorie zahraniční kuchař rozlepuje Adéla Pilařová z centrály cestovního ruchu CzechTourism. V obálce se skrývá jméno šéfkuchaře Stephena Senewiratne z restaurace Red Pif.  Velký potlesk a řítíme se dál.

20:15

Křtíme Gourmet mapu Zlatého kuchaře. Chtěli jsme umožnit všem, kdo se o anketu zajímají, aby mohli jednoduše najít restaurace s oceněnými kuchaři a ochutnat jejich umění.  Kmotry jsou producent Ivan Vodochodský a herci ze seriálu Ohnivý kuře Petra Čížkovská a Richard Tesařík. Šampaňské, pár šarmantních vtipů a uvolněná atmosféra dokreslují výbuchy smíchu a hlasitá interakce meze herci na pódiu a hledištěm.

20:25

Znovu tančíme, a tak mám čas se rozhlédnout po sálu. Mediální partneři dorazili všichni (Český rozhlas Hradec Králové, časopisy La Cucina Italiana, Apetit, Gurmet, Prosperita Fresh Time), ostatně byla by chyba se takovéhle akce nezúčastnit.

20:30

A je tu finále. Odtajnění Zlatého kuchaře za rok 2016. Třetí místo předává Ivan Vodochodský Radku Davidovi z restaurace La Veranda. Pan David nás opravdu potěšil, protože kvůli dnešnímu večeru přiletěl na otočku z Paříže. To bereme jako ocenění naší práce. Děkujeme! Druhé místo předává Kamil Nekarda za Aviko ČR. Bohužel pan Oldřich Sahajdák (jako jediný!!) se z dnešního večera omluvil. Takže zaskakuje Stáňa. Skleněnou sošku Zlatého kuchaře za rok 2016 předává Lukáš Seják za Fagor Gastro CZ. Bouřlivý aplaus vítá obhajobu Jana Punčocháře z restaurace Grand Cru. Blesky, cvakání spouští fotoaparátů a filmové kamery. České gastronomické oskary v plné parádě.

20:50

Závěrečná show od Dance Models, květiny a poděkování Markétě a oficiální část večera je u konce. Pro nás ovšem ne. Teď nás čeká focení rautu. Rozhovory s laureáty, VIP a Markétou na kameru. Večer pro nás končí hluboko po desáté hodině. Někteří členové týmu jsou na hranici zhroucení, ale výsledek stál za to. Zdá se, že všichni partneři, kuchaři i hosté si večer opravdu užívají. Takže vypadá to, že příští týden můžeme začít s přípravou dalšího ročníku. Těšte se na Zlatého kuchaře 2017!