Společnost Aramark, přední poskytovatel stravovacích služeb, zajistila ve svých restauracích dvoutýdenní stáž pro čtyři studenty cukrářství z francouzské školy Compagnons du Devoir. Francouzští praktikanti tak dostali možnost nahlédnout do provozu a seznámit se s chodem restaurace.

Zaměstnanci Aramarku v čele se zkušeným šéfcukrářem studentům druhého ročníku předvedli výrobu typických českých zákusků, jako jsou např. závin z listového těsta s jablky, třená bábovka nebo linecký koláč. Mladí francouzští cukráři zase pro hosty restaurace O2 Gamma vyrobili tradiční speciality ze své vlasti: listové těsto (pâte à choux), cukrářský krém (crème), koláče (tartes) a sladké pečivo (viennoiseries), do něhož patří třeba známé croissanty.

Samotní studenti označili praxi ve výrobě za velmi přínosnou, a to nejen z hlediska nabytých praktických zkušeností, ale také díky možnosti seznámit se s českou kulturou a s pražskými památkami.

„Těší mne, že se akce setkala s pozitivním ohlasem nejen z řad stážistů, ale také od hostů naší restaurace, kteří si francouzské speciality velice pochvalovali. V dubnu jsme zahájili spolupráci s dalším francouzským vzdělávacím ústavem v Château des Vaux a hodláme pokračovat v navazování kontaktů i se školami z jiných zemí,“ shrnuje Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark.

Redakce Gastro&Hotel