Francouzským vinařem roku je dle magazínu Guide Hachette 2018 sklepmistr šampaňského domu Alfred Gratien

autor: | Pro 17, 2017 | Nezařazené | 0 komentářů

Tradiční šampaňské Alfred Gratien ze severofrancouzského města Épernay se může pochlubit řadou ocenění z prestižních vinařských soutěží. Nyní zaznamenal veliký úspěch také hlavní sklepmistr vinařství Nicolas Jaeger, který byl zvolen vinařem roku dle magazínu Guide Hachette 2018.

 Vinařství Alfred Gratien působíve již více než sto let

Rodina Jaegerů působí ve vinařství Alfred Gratien ve městě Épernay již více než sto let. Nicolas Jaeger, stejně jako jeho předkové, spojil svůj život se známým francouzským vinařstvím, které si zakládá na tradičních postupech, využívá k vinifikaci základních vín barikové sudy a nechává šampaňské zrát minimálně čtyři roky.

Nyní byl zvolen vinařem roku v prestižním průvodci Hachette des Vins, který je každoročně sestavován jedním z největších světových vydavatelství Hachette. „Šampaňské z vinařství Alfred Gratien neodmyslitelně patří ke špičkovým restauracím, svého času bylo podáváno i na palubách letadel Concorde,“ vysvětluje sommelier David Král, dvojnásobný vítěz soutěže BOHEMIA SEKT Trophée Sommelier ČR. „I u nás je toto vysoce kvalitní šampaňské dostupné, kupříkladu ve formě Brut Classique, Rosé Brut a nově také Cuvée Paradis Brut a Cuvée Paradis Rosé Brut. Vinařství Alfred Gratien je vyrábí výhradně z vín kategorie Premier Cru a Grand Cru,“ dodává. V České republice je možné šampaňské Alfred Gratien zakoupit například na www.osobnivinoteka.cz.

Tip sommeliera Davida Krále:

Alfred Gratien Cuvée Paradis

Toto špičkové šampaňské, které leží na kalech dlouhých sedm let, pochází ze severofrancouzského města Épernay a jeho cuvée je složeno z odrůd Chardonnay a Pinot Noir. Vyznačuje se světle žlutou barvou a pomalým perlením jemných bublinek. V jeho vůni se snoubí tóny citronové trávy a bílých květů, chuť postupuje přes minerální a mořské aroma k tónům bílého pepře a citronu. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz za 1 999 korun.

Text i foto: Adison