Rozhořčení z odebrání jedné michelinské hvězdy dovedlo francouzského restauratéra Marca Veyrata k podniknutí právních kroků proti Michelin Guide. Tříhvězdičkový status ztratil prý poté, co mu komisař vytkl přimíchání čedaru do jídla a doporučil mu, že měl použít lokální suroviny.
Šéfkuchař tvrdí, že do pokrmu přidal šafrán, a proto mělo jídlo žlutou barvu. Považuje komisaře za nekompetentního a žádá svého právníka, aby u soudu byly objasněny přesné důvody, proč byla hvězda odebrána. „Chápeme zklamání pana Veyrata, jehož talent nikdo nezpochybňuje. Pečlivě prostudujeme jeho žádosti a odpovíme,“ uvedli v prohlášení Michelin Guide. Veyrat požádal, aby jeho restaurace La Maison des Bois, která se nachází ve francouzských Alpách, byla z průvodce zcela odstraněna z důvodu „nekompetence recenzenta“. Michelinští experti se ale vyjádřili, že budou místo dále doporučovat. Jak celá záležitost dopadne, bude jasnější koncem listopadu, kdy má proběhnout soud.
Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv