Mezi roky 2009 a 2013 vzrostl obrat s biopotravinami v oblasti gastronomie a cateringu ve Francii na téměř dvojnásobek.

Obrat vzrostl z 92 milionů EUR v roce 2009 na 172 milionů v roce 2013. Téměř 60 procent všech provozoven veřejného stravování nabídlo vloni alespoň několik položek v bio kvalitě. V roce 2009 to bylo jen 36 procent. Pouze 16 z nich však nabízelo biopotraviny na denní bázi. Francouzské ministerstvo zemědělství značně podporuje využití bioproduktů ve veřejném stravování v rámci své kampaně “Ambition Bio 2017”.

Nejlépe se bioprodukty uplatňují ve školním stravování. Téměř 80 procent ze všech 400 vzdělávacích institucí, které se zapojily do průzkumu, používá k přípravě pokrmů bioprodukty. V případě závodních jídelen a podnikových restaurací je podíl 55 procent, v případě stravování v nemocnicích je to 27 procent.

Podíl veřejného stravování na celkovém obratu s biopotravinami ve Francii (4,56 miliard EUR) je 3,8 procenta. Více než 50 procent z obratu tvoří čerstvé bioprodukty, 35 procent balené a 10 procent mražené biopotraviny.

Zdroj: Bio-Info

Redakce Gastro&Hotel