Do kdy je ideální zkonzumovat vína, která jsou určená k okamžité spotřebě?

Lehká růžová a bílá stolní vína zkonzumujte ideálně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců. Ostatní stolní červená vína je pak dobré vypít zhruba do jednoho roku.

Jak nejlépe archivovat vína? Kde a v jakých podmínkách?

Nejlépe je skladovat vína ve speciálním sklepě, za ideální teploty, jež by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch.

Tip: Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, zkuste speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí. Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.

Dají se pořídit hodnotná vína za rozumnou cenu?

Hodnotou vína se obecně míní výhodný poměr ceny a kvality. Málokdy se však stane, že opravdu kvalitní víno stojí málo. Vyšší cena, než je kvalita uvnitř lahve, je bohužel velmi častý jev. Dobrou hodnotu dnes nejčastěji ve vinařském světě představují vína ze Španělska, Portugalska a obecně z oblastí, kde za kvalitní prací ještě nestojí velký věhlas. Za taková vína si vinaři zatím nemohou říct o standardní odměnu, ovšem kvalitou překvapují. Příkladem mohou být vznikající vinařství v jižní Francii, Sicílii nebo třeba v Argentině.