Kongresové prostory ostravského hotelu Clarion se zaplnily stánky a expozicemi 32 vystavovatelů a pořadatel festivalu – AHR ČR hlásí – jsme připraveni. Za zvuků členů bubenické skupiny z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně bude dnes festival zahájen.

Těšte se na degustační menu Krzysztofa Sajdoka

Festivalové dění bude nabité pódiovými vystoupeními a degustačními menu známých restauratérů včetně vítěze kategorie Restauratér roku 2016 Krzysztofem Sajdokem. V různých místech kongresového centra se budou střídat odborníci z různých profesí, aby s publikem sdíleli zajímavé poznatky z dění v gastronomii, pohostinství či hotelnictví a nastupující trendy jako raw, vitariánství nebo food waste. Na festivalové ploše 1840 m2 lze vidět atraktivní kuřáckou kabinu, módní stylistky, specialistu na vůni, kuchyňská studia, stroje na přípravu kávy, experty na hygienu, moderní obuv do gastro provozů, nádherné příbory a vybavení do barů. Generálním partnerem festivalu je společnost Sola Switzerland, která věnovala mnoho užitečných cen do slosování.

Řízené degustace vín z projektu Král vín

Neméně zajímavé budou řízené degustace vín z projektu Král vín, které bude vést Branko Černý, rytíř vína či pódiové vystoupení, ve kterém snoubí pokrmy s vínem. Významným partnerem festivalu je Česká barmanská asociace, která připravila zajímavé prezentace pro baristy, pivní sommeliéry a teatendry. Účast potvrdil mistr barman Karel Mayer, Eva Benek, vynikající kuchaři z kraje i hosté z Prahy – Jan Punčochář a z Košic – Juraj Hruška. Nebude chybět vynikající Chilli show. Návštěvníci budou moci ochutnat pivo z karvinského pivovaru, živou vodu z Jeseníků, slivovici z Vizovic, husí játra nebo zakoupit různé dobroty a navštívit stánek Moravian – Silesian Tourism, prezentující zajímavosti našeho kraje.

Soutež odborných škol

Zajímavá bude soutěž mezi 8 odbornými školami z kraje, které již instalovali slavnostní tabule na téma Veselé velikonoce – tradičně a přesto moderně. Školy následně vystoupí s připravenými programy a tak se v průběhu celého dne budou moci návštěvníci seznámit s každou školou a jejich profily a úspěchy.

AHR ČR očekává především zvídavé odborníky i zanícené amatéry a veřejnost, personál z branže – hospodské i kavárníky nebo studenty odborných škol či žáky základních škol s rodiči, aby se správně rozhodli pro svoji budoucí profesi. Stránka festivalu za poslední týden vykazuje 100 denních návštěv, z toho více než polovinu nových a délka návštěvy na stránce je v průměru 3,5 minut. Facebookový profil festivalu se zobrazil tisícům lidí.

Oba dny budou nabité

Brány festivalu OSTRAVOVÁNÍ budou otevřeny po oba festivalové dny od 10 do 18 hodin, součástí bude i losování o atraktivní ceny, které věnovali partneři festivalu. Festival tak v jarních aprílových dnech přináší zajímavá témata a inspiraci k zamyšlení v době před Velikonočními svátky.

Redakce Gastro&Hotel