Před dvěma lety se jejich zrající ovčí sýr Arnika stal biopotravinou roku v ČR, teď se mohou lidé z Horského statku Abertamy pochlubit dalším úspěchem – Farmářský sýr z jejich produkce se stal Regionální potravinou roku 2013.

„Jednou už se nám podařilo vyhrát regionální potravinu s kozím sýrem a neskutečně se nám zvedl odbyt. Předpokládám, že nynější ocenění bude mít stejný efekt. A pokud nebudu myslet jen na sebe, tak jsem rád, že budou vidět i Krušné hory, které jsou dost často opomíjené,“ říká Petr Zacharda, jednatel statku na Ryžovně poblíž Božího Daru.

Od doby, kdy se Arnika stala Českou biopotravinou roku na statku neustále zvoní telefony. Volají sem hlavně majitelé obchodů s biopotravinami, protože mají zájem o spolupráci.
Na pozornost lidí i médií už jsou prý zaměstnanci statku zvyklí. Vždyť po prvním vítězství v soutěži o Regionální potravinu Karlovarského kraje se jim do výrobny přihnalo najednou pětatřicet novinářů.

Že jsou jejich sýry právě z Karlovarského kraje, to je pro Horský statek Abertamy důležité. Jinde totiž jejich výrobky neseženete. Kdo chce ochutnat letošního vítěze, musí si za ním dojet.

„Nabízíme regionální produkty. Ne že bychom o expanzi nestáli, ale regionální produkt by měl být dostupný v daném regionu. To je na něm to hezké. Ať lidé, kteří chtějí naše sýry ochutnat, přijedou do Krušných hor nebo na Ryžovnu,“ říká Zacharda. A nejen sýry z kozího mléka, ochutnat odsud můžete také máslo a třeba po celé zemi tak proslavená Arnika je ovčím sýrem. Kromě ní tvoří stejný základ z ovčího mléka získaného od zvířat pasených na jižních svazích osady Mariánská u Jáchymova také pro Ovčí sýr Urda, Ovčí pivní sýr, Čerstvý ovčí sýr nebo pro kvašený syrovátkový nápoj z ovčího mléka Biožinčicu.

Mléko v BIO kvalitě pro výrobu sýrů z kravského mléka dodává do sýrárny Salaš Ryžovna farma Jiří Kubernát – Děpoltovice a seženete tady plnotučný, lisovaný Sýr Mauritius, čerstvý syrovátkový sýr nasládlé chuti Blatenská Rikotta nebo Abertamský balkán, poloměkký sýr balkánského typu uchovávaný ve slaném nálevu vhodný pro přípravu zeleninových salátů nebo k přímé konzumaci.

Specialitou je také Kravský BIO jogurt – jemné, lehce nakyslé příchuti, který můžete podle doporučení dochutit čerstvým medem.

Z kozích sýrů z BIO mléka vlastní produkce nabízí na Ryžovně kromě čerstvého vítěze Farmářského sýra také Kozí sýr Barbora a Kozí balkán. V sýrárně Salaš Ryžovna se sice vyrábí pouze v sezoně dojení koz, tedy od května do října, Barbora ovšem zraje další tři měsíce.

Stejně jako sýry ze stoprocentně ovčího mléka jsou také sýry z mléka kozího sezonní záležitostí. „Ovce se dojí jen čtyři měsíce z celého roku, zhruba od května do září. Taková Arnika nám ale vydrží až do jara,“ říká Zacharda. Celkově v nabídce sýrárny najdete v sezoně až patnáct produktů, pro které si už navykli jezdit zákazníci také z druhé strany hranice. Němci z příhraničních měst tvoří dokonce necelou polovinu klientů Horského statku Abertamy, vždyť od Rýžovny je božídarský i johanngeorgenstadtský přechod vzdálený jen pár kilometrů a Němci si stejně jako Češi prý na nákup zdejších biosýrů zvykli.

Redakce Gastro&Hotel