V USA neustále roste počet škol, které využívají místní zdroje potravin a poskytují studentům vzdělávací aktivity o potravinách, zemědělství a výživě.

Tato celoamerická iniciativa, která je zacílená na děti, jejich zdraví a vzdělání a zároveň podporuje místní ekonomiku, se nazývá Farm To school. Název v sobě zahrnuje úsilí přinést lokální nebo regionální produkt do školních jídelen, vzdělávací aktivity na školních zahradách, návštěvy farem, kulinářské třídy a integraci vzdělávání o jídle a stravování do standardů školního kurikula. Ministerstvo zemědělství USA toto úsilí podporuje vlastním programem Farm to School, který zajišťuje výzkum, vzdělání, technické poradenství a granty.

Do programu je zapojeno více než 40 000 škol a přes 20 milionů školáků. Program přináší první výsledky – podle průzkumů za poslední dva roky se mírně snížil počet dětí s nadváhou či obezitou. Cesta je ale ještě dlouhá, někteří výzkumníci se obávají, že do roku 2030 by obezita mohla dosáhnout 40 procent populace.

Zdroj: bio-info

Redakce Gastro&Hotel