Na konci listopadu proběhl v Lucemburku Culinary world cup neboli Světový pohár, jedna z nejprestižnějších kulinárních soutěžích na světě. 15 týmů z celého světa se utkalo ve svých kuchařských a cukrářských schopnostech v několika disciplínách. A Češi ze Světového poháru vezou bronzové medaile!


První bronz přinesl českému národnímu týmu úspěch v kategorii Chefs table, ve které soutěžící připravují kompletní slavnostní tabuli pro 12 osob. Porota vyzdvihla vysokou úroveň tabule včetně jejího finálního designu, za nějž v rámci týmu ručil Tibor Mužík, chef designer společnosti Industry studio.

Další bronz získali členové národního týmu v soutěžní disciplíně Restaurace národů, v níž musí účastníci stihnout připravit za šest hodin tříchodové menu pro 110 osob. Menu bylo bohaté, ale porota u českého týmu vyzdvihla především špičkovou úpravu halibuta, který byl součástí předkrmu, a hovězí roštěné co by jedné ze součástí hlavního chodu.

Podporu českému týmu vyjádřil na místě mimo jiné velvyslanec České republiky v Lucembursku Vladimír Bärtl.

Skvělého úspěchu dosáhli i jednotliví členové týmu v individuálních kategoriích; Vojtěch Petržela dosáhl dokonce zlatého hattricku! Získal tři zlaté medaile za carving neboli speciální úpravu – umělecké vyřezávání z ovoce a zeleniny. Další členka národního týmu, Iva Roháčová získala rovněž zlato za individuální skulpturu.

„Celý národní tým předvedl perfektní výkon; mistrovská práce, preciznost a obrovské nadšení. Čeká gastronomická scéna opět potvrdila svoji vysokou úroveň,“ těší se z mezinárodního úspěchu Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů.

Děkujeme všem partnerům Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, bez kterých by nebylo možné Českou republiku reprezentovat.

 

Redakce Gastro&Hotel