V základním táboře pod Mount Everestem byla na týden otevřena zvláštní restaurace. Šlo o ambiciózní projekt pětadvacetiletého šéfkuchaře Jamese Sharmana v rámci série Sharman’s One Star House Party, jejímž cílem je představit jeho pojetí gastronomie během dvaceti měsíců ve dvaceti zemích.
Tři týdny příprava, týden provoz
Každý měsíc se s týmem čtyř přátel z gastronomického oboru věnují tři týdny plánům a stavbě restaurace a jeden týden pak připravují pro hosty pokrmy. Everest byl jejich čtvrtým a určitě nejdobrodružnějším místem v pořadí po Pekingu, Ho Či Minově městě a Bangkoku. Sharman vysvětluje, že při cestách ze země do země je nejvíce zaujaly pokrmy, vytvářené za výjimečných okolností. Už vaření z místních ingrediencí bylo často výzvou, ale v základním táboře pod Everestem bylo potřeba soustředit se i na to, aby nezmrzli. Sharman servíroval autentické nepálské menu patnácti účastníkům čtrnáctidenního výletu v zimní sezoně. Po everestském zastavení nabídl James Sharman svoji týdenní mobilní restauraci ještě v Reykjavíku, Tasmánii a Buenos Aires. Chystá se také vařit a servírovat pokrmy ve vlaku na cestě mezi indickými čajovými plantážemi.