Raut je víc než jen bohatě prostřený stůl plný jídla a nápojů. Pokud má hosty nadchnout, je třeba jim nabídnout komplexní zážitek založený na harmonickém souladu mnoha detailů.

Prosinec je bezesporu měsícem večírků, ať už firemních, společenských či rodinných. Mnoho z nich má podobu rautů. Na rozdíl od slavnostních banketů, kde hosté mají předem určená místa k sezení, menu o několika chodech je servírováno číšníky přímo u stolu a atmosféra je formální, rauty bývají mnohem neformálnější, uvolněnější a často doplněné i zábavnými aktivitami. Lidé se mohou volně pohybovat, konverzovat a vybírat si občerstvení podle svého gusta z připravených bufetových stolů.

Nejlepší rauty, které se hostům nesmazatelně vryjí do paměti, ovšem nabízejí mnohem více než jen chutné jídlo a pití. Jsou jako dokonale složená mozaika, kde každý detail hraje svou roli.

Potěšení pro smysly

Exkluzivní raut dokáže zapůsobit na všechny smysly a je harmonickým propojením správně zvolené estetiky, hudby a zábavy, příjemné atmosféry a samozřejmě i prvotřídní gastronomie, velký význam pochopitelně má i kvalita a originalita. Optimální je, když má raut specifické téma či příběh, jemuž lze přizpůsobit jednotlivé prvky od výzdoby přes občerstvení po zábavu, ale i dress code či kostýmy obsluhujícího personálu.

V obecné rovině platí, že základem je atraktivní a příjemné prostředí s důrazem na komfort hostů, ať po stránce dostatku míst k sezení, pohodlného pohybu po prostoru nebo místa k tanci a dalším plánovaným aktivitám. Na dojem, jakým raut na lidi zapůsobí, má vliv rovněž osvětlení, které může ovlivnit celkovou atmosféru i náladu hostů.

Samozřejmostí by měly být přitažlivé dekorace i promyšlené a elegantní aranžování občerstvení na bufetových stolech, k němuž by hosté měli mít co nejjednodušší přístup, aniž by jim hrozilo, že se umažou nebo shodí nějakou až příliš sofistikovanou kulinářskou strukturu.

Vytvořit dokonalý celek

A rozhodně nelze podceňovat důležitost výběru hudby, a to živé i reprodukované, protože dokáže skvěle podtrhnout atmosféru, nebo ji totálně zazdít. Totéž platí i pro případné doprovodné aktivity, které by měly být příjemné a zábavné, ale nikoli trapné, nevhodné nebo otravné.

Zásadním prvkem úspěšného rautu je profesionální obsluha, která je ochotná, pozorná a zároveň nenápadná, a je schopna efektivně reagovat na požadavky hostů. Již při organizaci rautu je nutné věnovat plnou pozornost personalizaci akce podle přání a potřeb klienta a zaměřit se i na detaily – správným výběrem nádobí počínaje a dostatkem toaletního papíru na toaletách konče.

A to zásadní nakonec, bez ohledu na důležitost již zmíněných elementů je alfou a omegou skvělého rautu přece jenom jídlo a nápoje. Hosté oceňují čerstvost, kvalitu a rozmanitost občerstvení, které zohledňuje různé chutě, diety a nové gastronomické trendy. Punc výjimečnosti rautu dodá nabídka prémiových nápojů a pochoutek, jako je třeba čerstvý kaviár, sushi nebo sashimi či ručně vyráběné makronky a pralinky.

Exkluzivní raut by měl hostům prostě nabídnout něco mimořádného a vyvolat v nich pocit, že jsou účastníky výjimečné akce, kde se všechno – od občerstvení přes atmosféru až po zážitky – spojuje do dokonalého celku.

Menší je dnes lepší

Svět gastronomie se neustále vyvíjí a cateringové služby samozřejmě nejsou výjimkou. Kromě dnes již značně rozšířených trendů, jako je využívání lokálních a sezonních surovin, udržitelnost a přístup zero waste, všeobecně roste poptávka po vegetariánských a veganských variantách v občerstvení, stejně jako po bezlepkových a bezlaktózových možnostech pro hosty s potravinovými omezeními či alergiemi.

Obrovským trendem je miniaturizace ve smyslu podávání malých degustačních porcí pokrmů (často ve stylu fine dining), finger food a luxusních kanapek. Například miniaturních burgerů, tacos, tortil, mini pizz a slaných quiche, malých tartiflettes i tartaletek s různými slanými náplněmi, malých špízů i mini porcí polévek v šálcích a ampulkách, pestré dekonstruované předkrmy v malých skleničkách nebo amuse-bouche na lžičkách či mini porce tradičních i moderních pokrmů a samozřejmě široké spektrum mini dezertů. Cílem je, aby občerstvení skvěle chutnalo i vypadalo a dalo se co nejsnáze konzumovat.

Sílící trend ekologické udržitelnosti velí používat k servírování na rautech opakovaně použitelné či biologicky rozložitelné nádobí. Na trhu je dnes již k dostání obrovské množství mini nádobek, které jsou nejen praktické, ale i vizuálně atraktivní, dodávají jídlu sofistikovaný vzhled a zároveň umožňují snadnou manipulaci pro hosty. Ať už jsou ze skla, keramiky či kovu, nebo z bambusu, ze dřeva nebo kukuřičného či papírového kompostovatelného materiálu. K atraktivnímu servírování se využívají i různé estetické zrcadlové podnosy a samozřejmě jedlé dekorace.

Zajímavé rautové trendy

Součástí trendových rautů bývají i populární druhy street foodu, pokrmy vytvořené na základě fúzí různých zahraničních kuchyní či prvky z molekulární gastronomie, které mohou občerstvení dodat wow-efekt i atraktivní futuristický nádech.

Roste i popularita ryze tematického občerstvení, například z asijské, středomořské, latinskoamerické či mexické kuchyně i různé tematické sekce (italský koutek, sushi bar atd.). V zahraničí jsou velkým hitem tzv. Live cooking stations, tedy živé kuchařské stanice, kde kuchaři připravují některé pokrmy přímo před zraky hostů, a v rámci rautu fungují například stanice pro grilování nebo přípravu sushi, kde tuto oblíbenou pochoutku připraví profesionální sushi mistr. Tyto přístupy zvyšují rozmanitost rautového občerstvení a umožňují hostům objevovat nové kulinářské zážitky.

K novým trendům v zahraničí patří také interaktivní gastronomické stanice „Do It Yourself“ a „Build Your Own“, kde si hosté pod vedením profesionála mohou sestavit své tacos, poke bowl nebo sushi rolky, ozdobit si dezert nebo namixovat vlastní koktejl. Podobné interaktivní gastronomické zážitky dodávají rautům nový rozměr, posilují jejich atraktivitu i dojem výjimečnosti.

Hosté si zaslouží to nejlepší

Nedílnou součástí rautů jsou samozřejmě nápoje. Exkluzivní rauty by rozhodně měly nabízet široký výběr kvalitního alkoholu – piva, vína, destiláty i likéry, ale nezapomínat ani na hosty, kteří alkohol nepijí. Lze je potěšit třeba nabídkou domácích limonád, optimální je zahrnout i čajový a kávový bar, hosty nadchne nabídka prémiových čajů i kávových specialit, jako je espresso martini či cold brew.

Přitažlivým zpestřením je vytvořit signature koktejl, který ladí s tématem rautu, a speciální sezonní koktejly včetně nealkoholických mocktailů.

Rauty skvěle oživí také barmanská či kuchařská show nebo ukázky z molekulární gastronomie, zřídit lze rovněž degustační koutky pro degustaci piv, vín, šampaňských, prémiových destilátů či kávových specialit se zkušeným sommelierem, pivním specialistou či baristou. Nebo ochutnávky exkluzivních pochutin, jako jsou různé druhy kaviáru, či zorganizovat ukázku párování sýrů a vín.

Možnosti jsou široké a nové trendy je ještě rozšiřují. Záleží samozřejmě na představách a rozpočtu klienta, pro něhož je raut organizován. Pokud má mít úspěch, všechno musí fungovat hladce a bez zádrhelů. Klíčem je pečlivé plánování každého detailu, příprava lákavého občerstvení s atraktivní prezentací, interaktivní zábava a příjemná atmosféra. Cílem je nabídnout víc než jen prvotřídní jídlo a pití, ale také nezapomenutelné zážitky, protože hosté si zaslouží jen to nejlepší.