Podniky v segmentu pohostinství ve vyspělých státech se stále více zaměřují na environmentální odpovědnost a udržitelnost. Používání ekologických metod úklidu v hotelech a gastro zařízeních je klíčovou součástí tohoto přístupu.
Udržování hygieny v hotelech a restauracích se postupně mění, a to hlavně díky rostoucímu zájmu o udržitelné metody a prostředky. Tento posun je patrný nejen mezi hosty, ale i mezi provozovateli, zaměstnanci a dodavateli. Udržitelný přístup v oblasti úklidu je velkým přínosem nejen pro životní prostředí, ale zároveň může pomoci vylepšit image podniku a dokonce i snížit provozní náklady. S vhodnými čisticími prostředky, optimalizovanými úklidovými postupy a technologickými inovacemi mohou hotely a gastro podniky dosáhnout vysoké úrovně hygieny a zároveň přispět k ochraně naší planety. Není proto překvapivé, že se mnoho provozovatelů podniků v sektoru pohostinství poohlíží po ekologičtějších, k přírodě šetrnějších prostředcích a usiluje o ekologickou certifikaci, potvrzující jejich udržitelný přístup.
Certifikace udržitelnosti
„V poslední době jsme zaznamenali ze strany provozovatelů hotelových zařízení zájem o komplexní udržitelné řešení s cílem získání certifikace udržitelnosti Green Key,” informuje Pavel Solař, district manager nadnárodní společnosti Ecolab, jež patří k lídrům trhu s ekologickými čisticími prostředky. Green Key je mezinárodní certifikace, která potvrzuje environmentální odpovědnost a udržitelné provozní postupy podniků v segmentu cestovního ruchu. Je udělována na základě splnění přísných kritérií, která zahrnují úsporu energie a vody, nakládání s odpady, používání ekologických čisticích prostředků i další oblasti udržitelného přístupu. Jak zjistit, které úklidové prostředky jsou skutečně ekologické? „Oficiální evropské značky pro ekologické výrobky včetně úklidových prostředků jsou Ecolabel a Nordic Swann, které jsou udělovány na základě multikriteriálních faktorů. Jsou široce uznávány úřady, veřejností i nevládními organizacemi a podmínky pro jejich udělování vycházejí z vědeckých údajů založených na tzv. životním cyklu produktů,“ radí Pavel Solař. Obě tyto ekoznačky zaručují optimální biologickou rozložitelnost a velmi nízkou ekotoxicitu. A existuje také mezinárodní certifikace Cradle to Cradle, která potvrzuje cirkulární udržitelnost konkrétních produktů, při jejichž výrobě nedochází k plýtvání a vzniku odpadu.
Poptávka zákazníků roste
Zavádění ekologických metod úklidu v hotelech a restauracích má pozitivní dopady nejen na životní prostředí, ale i na samotné podniky. Vedle nižších nákladů a vyšší efektivity tyto postupy významně přispívají k lepší pověsti u hostů, kteří stále více vyhledávají hotely s ekologickým přístupem. Podle Martina Švehly, generálního ředitele pražského hotelu The Julius Prague, získání certifikace Green Key podtrhuje závazek k udržitelnosti: „Věříme v důležitost zachování naší planety pro budoucí generace. Certifikace Green Key potvrzuje naše úsilí o zajištění ekologicky šetrného prostředí pro naše hosty.“ Tento přístup je zároveň v souladu s rostoucí celosvětovou poptávkou po udržitelném cestovním ruchu, který šetří životní prostředí a poskytuje vyšší kvalitu služeb. Za pravdu mu dávají i statistiky. Podle výzkumu z roku 2022, který nechala vypracovat platforma Booking.com, se 78 % světových cestovatelů rozhodlo v následujících letech využít minimálně jednou udržitelné ubytování. Certifikátem Green Key se kromě The Julius Prague může pochlubit například i ostravský Quality Hotel Ostrava ze skupiny CPI Hotels.
Inovace a značné úspory
Společnosti jako Ecolab uvádějí na trh četná inovativní řešení pro udržitelné čištění a hygienu, která podnikům v hotelovém a gastronomickém sektoru nabízejí efektivní možnosti ekologického úklidu. „Naše společnost dnes celosvětově disponuje víc než 250 produkty s ekologickou certifikací a svými programy přináší zákazníkům systematické řešení pro všechny oblasti čištění a úklidu. Jde o řešení na míru konkrétnímu provozu, aby byly splněny požadované úklidové a hygienické standardy,“ tvrdí Pavel Solař. Společnost Ecolab podle něj pomáhá svým zákazníkům snížit spotřebu zdrojů a zároveň maximalizovat celkové dodané hodnoty. „Například s programem mytí nádobí APEX lze snížit emise CO2 o 62 %, včetně obalů pak až o 92 %. Program pro úklid hotelových pokojů a kuchyní KitchenPro a Oasis umožňuje snížit plýtvání obalovým materiálem o 90 %. S podlahovým řešením Wash’n Walk lze snížit spotřebu vody o 50 % a s pracím programem EcobriteLow Temp omezit spotřebu energie až o 55 %,” nabízí konkrétní příklady Pavel Solař. Užitečným příspěvkem k udržitelnosti je také nová generace úklidových prostředků MAXX S s certifikací Cradle to Cradle – tyto vysoce koncentrované přípravky s vynikající smáčivostí mají navíc obal s 30% obsahem recyklovatelného materiálu.
Vyhodnocení udržitelnosti
Pro vyhodnocování efektivity různých programů pro ekologický a udržitelný úklid společnost Ecolab vytvořila tzv. eROI kalkulátor. Ten umožňuje spočítat dosažené úspory. „Po zadání relevantních dat můžeme zjistit údaje o celkovém dopadu v různých oblastech, jako jsou úspora vody, energie, CO2, obalových materiálů či mzdové úspory,” vysvětluje manažer Ecolabu. Tyto výstupy jsou vyjádřeny v měrných jednotkách i v peněžních hodnotách, což poskytuje komplexní přehled o všech přínosech zavedení udržitelných postupů. „Naše řešení, poznatky a metodika pomáhají zákazníkům zlepšovat provoz, sledovat pokrok i vykazovat hodnoty v celé řadě ukazatelů včetně vyšší produktivity, vyšší efektivity a výkonu, snížení provozních nákladů a pozitivních dopadů na udržitelnost se snížením spotřeby vody a energie, lepší výkonnost a delší životnost zařízení,” uzavírá Pavel Solař z Ecolabu.
Investice, která se vyplatí
Zavedení udržitelných metod úklidu tedy může podnikům v ubytovacím i gastronomickém sektoru dlouhodobě přinést poměrně významné finanční výhody. Přechod na ekologické čisticí prostředky, postupy a zařízení sice může znamenat vyšší počáteční investici, ale v průběhu času mohou úspory na zdrojích a nákladech přinést výrazné finanční zisky. Udržitelný přístup navíc může pomoci hotelu či restauraci přilákat stále rostoucí skupinu ekologicky uvědomělých hostů a také si zlepšit reputaci. Zásadní je školit úklidový personál o důležitosti udržitelných praktik, aby měl znalosti, dovednosti a nástroje, které potřebuje k jejich praktické aplikaci. K trvalému začlenění ekologického úklidu do každodenního provozu přispěje, když si vedení podniku a jeho zaměstnanci vytvoří cílevědomou kulturu ekologické udržitelnosti.