Evropská komise nedávno zveřejnila data o ekologickém chovu ryb v EU. Ryby a vodní živočichové z ekologických chovů se podíleli v roce 2015 čtyřmi procenty na celkovém produkci ryb v EU.  Celková produkce dosáhla 50 000 tun. Nejdůležitějším producentem chovných ryb v EU je Irsko, které se podílí na celkovém výlovu 44 procenty. Následuje Itálie (17 %), Velká Británie (7 %) a Francie (6 %). Mezi nejčastěji chované ryby v evropských ekologických chovech patří losos, mořský vlk, kapři, pstruzi a mušle. 

Konzumace ryb v ČR

O pozitivním vlivu masa sladkovodních ryb na lidský organismus toho bylo napsáno už hodně. Přesto však my Češi jeho konzumaci příliš neholdujeme, a s výjimkou Vánoc se tyto ryby v našich jídelníčcích objevují spíše sporadicky. Každý Čech sní v průměru ročně pouhých 1,5 kg sladkovodních ryb (v EU je tento průměr více než 5 kg).

Přitom díky svému složení a struktuře je rybí maso pro lidský organismus lehce stravitelné a dietologové se shodují, že by se mělo v našem jídelníčku objevovat minimálně dvakrát týdně.

K přednostem rybího masa patří vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které úspěšně brání srdečním a cévním nemocem. Velmi cenná je přítomnost významných vitaminů A a D, a zejména vitaminu B12, který v jiných potravinách nacházíme pouze ve stopovém množství, a také minerálních látek, jako fosforu, sodíku, vápníku, draslíku a fluoru.

 

Zdroj: BIO-INFO a Michela Šulcová Foto: Archiv Gastro&Hotel