
Z telefonického průzkumu společnosti Dotykačka mezi bezmála devíti tisíci podnikateli z oboru stravovacích služeb vyplývá, že k polovině listopadu je na EET připravena pouhá polovina z nich. Přibližně pětina provozů má chytré pokladny již z předchozího období, kvůli EET pouze aktualizují software. Ostatní pořizují nové pokladní systémy. Ti, kteří nečinně vyčkávali až doteď, však nemusejí přípravu stihnout – tradiční dodavatelé hlásí pro nové zákazníky kapacitní stop stav.
„Řada podnikatelů nechala přípravu na EET na poslední chvíli a nyní jsou rozčarovaní z administrativy i z toho, že narážejí na odmítnutí některých dodavatelů. Sami jsme to vyzkoušeli a v pátek jsme kontaktovali tři zavedené firmy poskytující pokladní řešení. Ve dvou nám rovnou řekli, že dodat a instalovat pokladny v listopadu v žádném případě nestíhají, u jedné to bylo velmi nejisté,“ uvádí Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka.
„My jsme naštěstí na nápor posledních listopadových týdnů připraveni. Kapacitně jsme schopni obratem odbavit až 1000 zákazníků denně,“ doplňuje Michal Wantulok. Prodeje společnosti se podle něj aktuálně pohybují ve stovkách pokladen za den, přičemž výrazně roste zájem o tzv. mobilní řešení (tablet s přenosnou tiskárnou účtenek) v kombinaci se základním tarifem ve výši 289,- Kč měsíčně.
Trh s pokladnami pro EET je roztříštěný
Trhu pokladních řešení žádný poskytovatel nedominuje, rozdělila si jej řada lokálních hráčů. „Více než 5procentního podílů dosahují pouze dvě firmy: jeden mobilní operátor a naše společnost. Ostatním dodavatelům obvykle připadá něco kolem jednoho procenta nebo méně. Tradiční poskytovatelé mají omezenou kapacitu, pokud jde o přijímání nových zákazníků, protože se soustředí na časově náročná individuální řešení každému na míru,“ přibližuje Michal Wantulok.
Mnoho podnikatelů podle něj stále tápe v tom, jak vybrat správnou pokladnu pro svůj provoz. Mnozí se stále neorientují ani v základních pojmech týkajících se EET, natož aby se vyznali v nabídce pokladen. „Ve snaze usnadnit jim výběr jsme natočili sérii edukativních videí – např. na téma Top 10 funkcí pokladny pro gastro provoz nebo získání autentizačních údajů a certifikace krok za krokem,“ uvádí Michal Wantulok.
Každý desátý podnikatel končí
Z průzkumu, který pro Dotykačku vypracovala společnost Teleperformance, mimo jiné vyplynulo, že
12 % dotazovaných plánuje s gastro byznysem skončit, proto přípravu na EET neřeší vůbec. „Bohužel nemáme údaj o tom, kolik z těchto provozovatelů končí právě kvůli EET a kolik z jiných důvodů. V tomto ohledu můžeme pouze spekulovat,“ komentuje Michal Wantulok.