Pro řezbáře je podzimním favoritem mezi surovinami jasně dýně. 12.listopadu se sjeli příznivci zeleninového carvingu do Českých Budějovic, kde se konal další ročník soutěže s názvem „DÝŇOVÝ ŠAMPIONÁT“. Akce se konala v rámci Gastrofestu.

Už podle přihlášek bylo jasné, že půjde o velmi zajímavé klání. Mezi přihlášenými byli vítězové několika soutěží v čele s Eliškou Vostalovou, Vojtěchem Petrželou /vítěz Melounového Šampionátu/ a nechyběl vítěz posledního ročníku Radek Vrána. Do pořadí vpředu mohla zasáhnout i Zdeňka Sedlaříková, Radka Horká, Pavel Švestka. Dvě přihlášky z Polska od řezbářů, pro které je carving profesí, vše ještě umocnily. Pawel Sztenderski /vítěz Melounového Šampionátu 2012/ a jeho kolegyně Dominika Sadowská nebyli bez šancí.

Zveřejněná startovní listina mohla být i dalším důvodem, že mnohé dýňové kompozice jasně předčily práce z Gastro Hradec. Každý chtěl ukázat to nejlepší. Nelehkou úlohu měla komise. V kat. B „předem připravené dýně“ bylo nezvykle šest výrobků ve zlatém pásmu. Každému trochu něco chybělo k jasnému odskočení od dalších, přesto ani jedna z uvedených prací by nemusela být bez šancí na medaili na světové kuchařské výstavě. Je vidět, že přípravy na olympiádu 2016 jsou u mnohých v plném proudu.

Kat. A v časovém limitu zvládla i díky pestrosti práce Eliška Vostalová. Kat. B /předem připravená dýně/ a kat. C /strašidelná/ vyhrál Pawel Sztenderski. Do celkového pořadí se započítávaly kat. A a B.

V kat. D začínacích řezbářů zvítězil Ondřej Juráš z Poličky před Petrou Provazníkovou a Janem Fiebingerem z Trutnova.

Celkovým vítězem nebo spíše vítězkou se stala Eliška Vostalová před Vojtěchem Petrželou. Za nimi skončilo polské duo.

Odbornou komisi tvořili – Miloš Turek, Ladislav Pakosta, Marie Paprstkářová. Soutěž moderoval Michal Malý z ČR Vysočina.

Soutěž organizovala firma Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s gastronomickou agenturou Vladimíra Tůmy (pořadatel Gastrofestu). Spolugarantem byl Czech-Slovak Carving Team. Hlavním partnerem byla firma ČEROZFRUCHT s.r.o., dalším partnerem GASTROJOBS.CZ.

 

ABSOLUTNÍ POŘADÍ
součet kat. A a B
poř. A+B A B jméno organ.
1. 193 97 96 Vostalová Eliška CSCT , Trnava
2. 183 88 95 Petržela Vojtěch CSCT, SOŠ  a SOU Polička
3. 178 81 97 Sadowská Dominika Polsko
4. 177 79 98 Sztenderski Paweł Polsko
5. 173 80 93 Sedlaříková Zdeňka ISŠ COP a JZ s právem SJZ, Valaš. Meziříčí

 

kat. A
poř. body med. číslo jméno organ.
1. 96,67 Z 6 Vostalová Eliška CSCT , Trnava
2. 87,67 Z 11 Petržela Vojtěch CSCT, SOŠ  a SOU Polička
3. 81 Z 8 Sadowská Dominika Polsko
kat. B  
poř. body med. číslo jméno organ.  
1. 98 Z 10 Sztenderski Paweł Polsko  
2. 97 Z 11 Sadowská Dominika Polsko  
3. 96 Z 9 Vostalová Eliška CSCT,  Trnava  
kat. C  
poř. body med. číslo jméno organ.  
1. 90 Z 6 Sztenderski Paweł Polsko  
2. 89 Z 3 Horká Radka Topolná  
3. 77 S 2 Švestka Pavel Wellness Hotel Vista **** Dolní Morava  
kat. D  
poř. body med. číslo jméno organ.  
1. 96,67 Z 14 Juráš Ondřej SOŠ  a SOU Polička  
2. 95,33 Z 8 Provazníková Petra ISŠ Slaný  
3. 93 Z 1 Fiebinger Jan Trutnov  

Redakce Gastro&Hotel