Pro řezbáře je podzimním favoritem mezi surovinami jasně dýně. 12.listopadu se sjeli příznivci zeleninového carvingu do Českých Budějovic, kde se konal další ročník soutěže s názvem „DÝŇOVÝ ŠAMPIONÁT“. Akce se konala v rámci Gastrofestu.
Už podle přihlášek bylo jasné, že půjde o velmi zajímavé klání. Mezi přihlášenými byli vítězové několika soutěží v čele s Eliškou Vostalovou, Vojtěchem Petrželou /vítěz Melounového Šampionátu/ a nechyběl vítěz posledního ročníku Radek Vrána. Do pořadí vpředu mohla zasáhnout i Zdeňka Sedlaříková, Radka Horká, Pavel Švestka. Dvě přihlášky z Polska od řezbářů, pro které je carving profesí, vše ještě umocnily. Pawel Sztenderski /vítěz Melounového Šampionátu 2012/ a jeho kolegyně Dominika Sadowská nebyli bez šancí.
Zveřejněná startovní listina mohla být i dalším důvodem, že mnohé dýňové kompozice jasně předčily práce z Gastro Hradec. Každý chtěl ukázat to nejlepší. Nelehkou úlohu měla komise. V kat. B „předem připravené dýně“ bylo nezvykle šest výrobků ve zlatém pásmu. Každému trochu něco chybělo k jasnému odskočení od dalších, přesto ani jedna z uvedených prací by nemusela být bez šancí na medaili na světové kuchařské výstavě. Je vidět, že přípravy na olympiádu 2016 jsou u mnohých v plném proudu.
Kat. A v časovém limitu zvládla i díky pestrosti práce Eliška Vostalová. Kat. B /předem připravená dýně/ a kat. C /strašidelná/ vyhrál Pawel Sztenderski. Do celkového pořadí se započítávaly kat. A a B.
V kat. D začínacích řezbářů zvítězil Ondřej Juráš z Poličky před Petrou Provazníkovou a Janem Fiebingerem z Trutnova.
Celkovým vítězem nebo spíše vítězkou se stala Eliška Vostalová před Vojtěchem Petrželou. Za nimi skončilo polské duo.
Odbornou komisi tvořili – Miloš Turek, Ladislav Pakosta, Marie Paprstkářová. Soutěž moderoval Michal Malý z ČR Vysočina.
Soutěž organizovala firma Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s gastronomickou agenturou Vladimíra Tůmy (pořadatel Gastrofestu). Spolugarantem byl Czech-Slovak Carving Team. Hlavním partnerem byla firma ČEROZFRUCHT s.r.o., dalším partnerem GASTROJOBS.CZ.
ABSOLUTNÍ POŘADÍ | |||||
součet kat. A a B | |||||
poř. | A+B | A | B | jméno | organ. |
1. | 193 | 97 | 96 | Vostalová Eliška | CSCT , Trnava |
2. | 183 | 88 | 95 | Petržela Vojtěch | CSCT, SOŠ a SOU Polička |
3. | 178 | 81 | 97 | Sadowská Dominika | Polsko |
4. | 177 | 79 | 98 | Sztenderski Paweł | Polsko |
5. | 173 | 80 | 93 | Sedlaříková Zdeňka | ISŠ COP a JZ s právem SJZ, Valaš. Meziříčí |
kat. | A | ||||||||||||||||
poř. | body | med. | číslo | jméno | organ. | ||||||||||||
1. | 96,67 | Z | 6 | Vostalová Eliška | CSCT , Trnava | ||||||||||||
2. | 87,67 | Z | 11 | Petržela Vojtěch | CSCT, SOŠ a SOU Polička | ||||||||||||
3. | 81 | Z | 8 | Sadowská Dominika | Polsko | ||||||||||||
kat. | B | ||||||||||||||||
poř. | body | med. | číslo | jméno | organ. | ||||||||||||
1. | 98 | Z | 10 | Sztenderski Paweł | Polsko | ||||||||||||
2. | 97 | Z | 11 | Sadowská Dominika | Polsko | ||||||||||||
3. | 96 | Z | 9 | Vostalová Eliška | CSCT, Trnava | ||||||||||||
kat. | C | ||||||||||||||||
poř. | body | med. | číslo | jméno | organ. | ||||||||||||
1. | 90 | Z | 6 | Sztenderski Paweł | Polsko | ||||||||||||
2. | 89 | Z | 3 | Horká Radka | Topolná | ||||||||||||
3. | 77 | S | 2 | Švestka Pavel | Wellness Hotel Vista **** Dolní Morava | ||||||||||||
kat. | D | ||||||||||||||||
poř. | body | med. | číslo | jméno | organ. | ||||||||||||
1. | 96,67 | Z | 14 | Juráš Ondřej | SOŠ a SOU Polička | ||||||||||||
2. | 95,33 | Z | 8 | Provazníková Petra | ISŠ Slaný | ||||||||||||
3. | 93 | Z | 1 | Fiebinger Jan | Trutnov |