Velouté, je jemný rafinovaný krém. Zeleninový základ mívá maximálně dva až tři různé druhy zeleniny, to aby jednotlivé chutě mohly vyniknout. Na másle opečená a následně uvařená zelenina se rozmixuje společně s kořením či jinými ingrediencemi. Na závěr se přidává smetana nebo crème fraîche.

Ingredience:

  • 600 g dýně hokaido nebo muškátové dýně,
  • 2 mrkve,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninový vývaru,
  • 150 g oloupaných předvařených kaštanů,
  • 100 ml 30% smetany,
  • půl lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř, na ozdobení: oloupaná dýňová semínka nebo drcené lískové oříšky

Postup:

Oloupeme dýni a oškrábeme mrkev, obojí nakrájíme na kostičky. V hrnci ohřejeme olivový olej a zeleninu krátce opečeme, následně zalijeme bujonem. Přivedeme k varu a necháme vařit na mírném plameni asi 20 minut, až do změknutí zeleniny. Přidáme pokrájené kaštany. Polévku rozmixujeme. Kdyby byla konzistence příliš kašovitá, naředíme teplým vývarem nebo mlékem. Přidáme smetanu a důkladně promícháme, vše dochutíme. Mezitím na sucho na pánvi opečeme dýňová semínka, případně oříšky. Oranžový krém ozdobíme pár kapkami bílé smetany a posypeme semínky.

Redakce Gastro&Hotel