INGREDIENCE (na 4 porce):

1 středně velká dýně, ideálně hokkaido

1 cibule

1‒2 chilli papričky

1 plechovka kokosového mléka

0,3 l zeleninového vývaru

sůl

pepř

olivový olej

máslo (ve veganské variantě nahradíme olejem)

POSTUP: Dýni rozkrojíme, vydlabeme, nakrájíme na větší kousky, posolíme a pokapeme olivovým olejem. Hokkaido nemusíme loupat, stačí ji pečlivě omyt, jine druhy před přípravou ještě oloupeme. Potom ji v pekáčku vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 15–20 minut. Mezitím si oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a na másle či oleji krátce orestujeme. Přidáme opečenou dýni, pokrájenou chilli papričku, podlijeme troškou vody a necháme chvilku podusit. Potom směs rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a zeleninový vývar podle potřeby, aby polévka zůstala hezky hustá. Na závěr můžeme přidat nasekanou čerstvou bylinku, milovnici tradic zvolí koriandr, zajímavá je také dyňová polévka s bazalkou, popřípadě s listovou petrželi nebo libečkem.