Dvě bronzové medaile si z prestižní mezinárodní soutěže International Wine & Spirit Competition odváží rodinná palírna Distillery Kleiner z Prostějova. Porotu oslovily hned dvě její pálenky v kategorii ovocných destilátů – Kleiner Wild Pin a Kleiner Silver Plum.

Po nedávném stříbrném ocenění z Německa zaznamenává Distillery Kleiner se svými prémiovými pálenkami další úspěch. „Pravidelným umisťováním na předních příčkách mezinárodních degustačních klání dokazujeme, že destiláty z malé rodinné palírny, jakou je ta naše, dokáží obstát i v silné konkurenci velkých světových výrobců,“ říká Jan Kleiner, spoluzakladatel Distillery Kleiner.

Pálenka Kleiner Wild Pin, jejíž delikátní chuť zralých peckovin nese lehký nádech marcipánu, vzniká fermentací divokého špendlíku. Stáčí se až po tříletém uložení v kameninových nádobách, aby dostatečně uležela a její chuť se harmonizovala. Na soutěži vybojovala 87 bodů ze 100 možných v kategorii destilátů z divoce rostoucího ovoce. V poslední době se jedná už o druhou významnou cenu. Minulý měsíc si z nadnárodní soutěže lihovin ve Stuttgartu přivezla dvojitou zlatou medaili.
Oblíbená Kleiner Silver Plum se vyrábí z málo rozšířené švestkové odrůdy, která roste volně pouze v regionu střední Moravy. Ručně sklízené švestky jí dodávají čisté ovocné aroma a jemně nasládlou chuť s nádechem mandlí, která zaujala i expertní porotu. V kategorii destilátů z peckovitého ovoce získala 88 z maximálních 100 bodů.

Soutěž International Wine & Spirit Competition, která letos slaví jubilejní 50. ročník, pořádá stejnojmenná organizace sídlící v anglickém Cranleighu jihozápadně od Londýna. Na hodnocení destilátů se podílí přes 400 porotců ze 30 zemí světa.

Za vznikem Distillery Kleiner stojí manželé Jan a Růžena Kleinerovi, kteří ji založili v roce 2002. V roce 2017 se stala součástí Palírny U Zeleného stromu. Nejstarší palírna v Evropě vytváří pro Distillery Kleiner zázemí v oblasti obchodu a exportu a její zakladatelé se tak mohou plně soustředit na výrobu a vývoj nových produktů.

Distillery Kleiner
Malou palírnu se zaměřením na ultraprémiové pálenky založili Jan a Růžena Kleinerovi v roce 2002 v hanáckém Žešově. V Distillery Kleiner začali ovocné destiláty ukládat do sudů po jiném ušlechtilém alkoholu, jako je whisky, koňak, brandy nebo Cabernet Sauvignon, a to na dobu nejméně tří let. Sudy dávají pálenkám jedinečný a neopakovatelný charakter a jantarově medovou barvu. I čiré destiláty si poleží až několik let v kameninových nádobách do doby, než harmonizují svou chuť. K dokonalosti je třeba dospět.
Pečlivě vybírané a ručně sklízené ovoce z Moravy, trpělivost a preciznost při každém kroku výrobního procesu a posedlost dokonalostí. To vše spolu s osobním zapálením manželů Kleinerových posouvá pálenky Kleiner mezi světovou elitu. To dokládají i ocenění z prestižních celosvětových soutěží.

Redakce Gastro&Hotel