Vítězný recept „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“ druhého ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare připravil Ondřej Beneš z Pardubic. Student vyhrál cenu v hodnotě 7 000 Kč. Druhé místo a částku 5 000 Kč získal Gabriel Brožek z Brna. Stupně vítězů doplnil Jakub Chlad z Plzně a odnesl si 3 000 Kč. Na speciální cenu Markéty Hrubešové, která byla čestným hostem odborné poroty, dosáhl rovněž Ondřej Beneš. Výhra měla hodnotu 5 000 Kč. Školy, jejichž studenti vyhráli jednu z cen, dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách. Předsedou finálové poroty a odborným garantem celé soutěže byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.

Vítěz druhého ročníku soutěže Ondřej Beneš z Labské hotelové SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o. vyhrál s receptem „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“. Druhé místo s pokrmem „Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare obsadil Gabriel Brožek ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno. Recept na třetím místě „Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku“ připravil Jakub Chlad z Hotelové školy, Plzeň, U Borského parku 3.

Cenu Markéty Hrubešové obdržel rovněž Ondřej Beneš z Pardubic. “Na Ondřejově pokrmu se mi líbilo především nápadité spojení palačinkového těsta s velmi chutnou tuňákovou náplní. Jako svačinku pro malé i velké si takové jídlo dovedu dobře představit. Přidanou hodnotou pak bylo použití bezlepkové mouky. Alergií na lepek totiž trpí stále více dětí i dospělých,“ vysvětluje svůj výběr herečka a nadšená kuchařka Markéta Hrubešová.

Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou hodnotila v živém finále u soutěžních pokrmů celkový dojem, složení, použitelnost jako svačina a chuť. Finalisté připravovali během 20 minut pět soutěžních porcí. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů byly tuňákové výrobky Rio Mare.

„Kvalita soutěžních receptů s tuňákem a šikovnost mladých kuchařek a kuchařů nás velmi potěšila. Přeji si, aby se hlavní produkty z této soutěže staly vítanou alternativou k tradičním svačinovým pokrmům. Je to smysluplná soutěž,“ pochvaluje si držitel mnoha kuchařských ocenění, odborný poradce a garant soutěže Vladimír Picka.

Soutěž Svačina roku s Rio Mare byla dvoukolová. V prvním kole studenti navrhli a nafotili pokrm. Ten zaslali společně s vyplněným průvodním listem, který obsahoval kalkulační list a technologický postup. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept. Celkem se letos soutěže zúčastnilo 112 studentů z 31 středních škol zaměřených na gastronomii.

Živé finálové kolo proběhlo v moderním gastro studiu Chefparade+ v Praze. Úkolem soutěžících bylo připravit nápaditou, chutnou a vhodnou svačinu do školy pro děti, žáky nebo studenty. Gastronomickou soutěž uspořádala společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.

1. místo a Cena Markéty Hrubešové

Ondřej Beneš – Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem

Suroviny (4 porce): 150 g tuňáka Rio mare v olivovém olej, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 64 g salátu lollo bianco, 20 g jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: 60 g másla, 100 g tvrdého tvarohu, zbytek olivového oleje z tuňáka Rio Mare, 16 ml mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 16 g extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky Jizerky, 16 g žloutků, sůl, 160 ml mléka, petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka

Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme pohankovou mouku s moukou Jizerkou, přidáme žloutky (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje.

Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, jarní cibulku scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio mare, nastrouhaný sýr, jarní cibulku a salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.

foto: v úvodu

2. místo

Gabriel Brožek – Tebi salát s fazolemi a tuňákem Rio Mare

Suroviny (4 porce): 200g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 200 g sterilovaných fazolí bez nálevu, 60 g řapíkatého celeru, 1 menší cibulka, 1 lžíce Tebi droždí, sůl, špetka pepře, extra panenský olivový olej Monini, citronová šťáva LiMMi; Ozdoba a doplnění: plátky rajčat, hlávkový salát, bylinkové máslo, bageta

Postup: Na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme tebi kvasnice a necháme vychladnout. Polovinu fazolí rozmixujeme se šťávou z tuňáka a dáme do misky. Doplníme cibulku s kvasnicemi,druhou polovinu fazolí a jemně nakrájený řapíkatý celer. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec zamícháme kousky tuňáka Rio Mare a podáváme. Můžeme doplnit zeleninou, bylinkovou bagetkou nebo jiným pečivem.

foto:

/

3. místo

Jakub Chlad – Křupavá bageta s tuňákem Rio Mare, zastřeným křepelčím vajíčkem a salátem v medovém dresinku

Suroviny (4 porce): 4 plátky cereální bagety, 120 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 4 ks křepelčích vajíček, 60 g rukoly, 100 g cherry rajčat, 80 g fazolí v nálevu, Zálivka: 40 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 1 lžička dijónské hořčice, 1 lžička mléka, 1 lžička medu, 1 lžička balzamikového octu Ponti, ocet a voda na zastřené vejce

Postup: Šikmým řezem ukrojíme z bagety 4 delší plátky, silné asi 1 cm a lehce je potřeme olivovým olejem a opečeme v troubě. Připravíme dresink: do medu, hořčice, balzamikového octu, metlou zašleháme olej a tuňákový krém. Zjemníme mlékem. Nakrájená rajčata smícháme se scezenými fazolemi a dresinkem. Nakonec do salátu zlehka vmícháme očištěnou rukolu. V horké vodě (asi 90°C) s octem připravíme obvyklým způsobem zastřené vejce. Na plátky opečené bagety navrstvíme salát s kousky tuňáka a položíme vajíčko.

foto:

/

Redakce Gastro&Hotel