V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.
Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předala prezidentskému páru šestipatrového obra spolu s autorským týmem Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ČR, jménem Kontinentálního ředitele WACS pro Střední Evropu a prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece.
Tým pěti šéfcukrářů (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukrua 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.
AKC ČR – dort pro státní svátek ČR 2012
· ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x český lev
· lipové větvičky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
Suroviny:
· 10kg ovoce – jahody, banány, broskve
· 0,3kg Zlatý a bronzový prach, červená a modrá potravinářská barva
Personál zpracoval a zkonzumoval: