V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.

Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předala prezidentskému páru šestipatrového obra spolu s autorským týmem Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ČR, jménem Kontinentálního ředitele WACS pro Střední Evropu a prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece.

Tým pěti šéfcukrářů (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukrua 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.

AKC ČR – dort pro státní svátek ČR 2012

Dort:
· váha 87 kg
· příprava 3 dny
· počet cukrářů na přípravu 5
· 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec

· ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x český lev

· lipové větvičky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks

· trikolóra – provázek z marcipánu 25m

Suroviny:

· 10kg mouka
· 70ks vejce
· 12kg cukr
· 8kg máslo
· 23l smetana
· 3kg čokoláda tmavá 70% kakaa
· 2kg čokoláda bílá
· 0,5kg želatiny
· 1kg limetek a citrónů
· 30kg modelovací marcipán

· 10kg ovoce – jahody, banány, broskve

· 0,3kg Zlatý a bronzový prach, červená a modrá potravinářská barva

Personál zpracoval a zkonzumoval:

· 70 párů rukavic
· 6 rolí papírového programu
· 66x kávu Expreso s mlékem
· 21x čaj s citronem
· 36l minerální vody a nealko nápojů