Do druhého ročníku gastronomických slavností „Jídlo z blízka“ se zapojí více než tucet brněnských restaurací

autor: | Kvě 30, 2012 | Novinky z Gastronomie

Objevte kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Od 9. do 29. července si můžete ve třinácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z;čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů.

Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu.

Letní slavnosti vám také umožní vyzkoušet pod laskavým dohledem odborníků tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech ocenit půvab moravských vín.

Nikde jinde nepoznáte jídlo z blízka tak zblízka.
Slavnosti Jídlo z;blízka představují jednu z největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.

Jsou založeny na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu a autentického příběhu každého farmáře ve speciálním jídelním lístku. Poskytují tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům v;kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s;cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Slavnosti v letním období vhodně doplňují kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňují si léto v Brně naplno užít“, říká Lucie Frgalováze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v;Brně prosazujenávrat místních surovinatradicpomalého jídla
V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozví, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V dílnách „Naučte se řemeslu“ pozvaní farmáři, vinaři, majitelé rodinných pivovarů, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s;jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Tyto akce se v;prvním ročníku Slavností setkaly s;velkým zájmem veřejnosti.“, dodává Lucie Frgalová.
Druhého ročníku gastronomických slavností Jídlo z;blízka se od 9. do 29. července účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, ERA, Green, Jednička, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.
Kompletní program a rezervační systém Slavností najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.
Partnery slavností Jídlo z;blízka jsou Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, DRING Consulting, Sklizeno, Rengl, Rail Reklam, reklamní společnost SNIP CO, Nadace Partnerství, MF Dnes, Moravské Hospodářství, TopLife, Metropolis, Kult, Český rozhlas Brno, Rádio Petrov, Lunchtime.cz, Scuk.cz, Gastronaut.cz, Bio-info.cz a NaZeleno.cz.;;