Největší barmanská událost roku, české finále prestižní soutěže Diageo Reserve World Class, zná svého vítěze. V jubilejním 10. ročníku, pořádaném společností STOCK Plzeň-Božkov, triumfoval František Dandáš a získal právo reprezentovat Českou republiku na světovém klání v Šanghaji.
Finále elitní soutěže v holešovické Hale 13 v Praze se zúčastnili nejlepší barmani z celé ČR. Soupeřili v trojici náročných disciplín hodnocených odbornou porotou složenou z národních vítězů loňského ročníku Diageo Reserve World Class – Slovenkou Evicou Domonji, Řekem Christosem Klouvatosem a posledním českým vítězem soutěže Janem Šebkem, kteří měli velmi obtížné rozhodování.
Finálová pětice soutěžících, která vzešla ze soupeření 90 českých barmanů a barmanek, předvedla skutečně vynikající výkony. Titul World Class Bartender of the Year nakonec získal František Dandáš z Becher´s Baru v Karlových Varech, který se soutěže zúčastnil poprvé. „Přípravě na soutěž jsem dal opravdu hodně. Zároveň je to ocenění a vyvrcholení mé práce, kterou dělám už skoro pět let. Jsem vážně moc vděčný, že mohu tohle zažívat a těším se na světové finále,” přiznal krátce po vyhlášení talentovaný barman.
Kromě práva reprezentovat ČR na světové soutěži Diageo Reserve World Class, které se uskuteční v první polovině září v Šanghaji, si odnesl rovněž unikátní cenu pro barmanského šampiona v podobě skulptury z nerezových slámek, které vévodí odnímatelná magnetická slámka z 24karátového zlata, z dílny předního českého designéra Jana Plecháče.
„Jsem nadšený z letošního vítěze. Celým finále prošel velmi profesionálně a bylo vidět, že nepodcenil přípravu. Věřím, že naváže na úspěchy Víti Ciroka a Honzy Šebka, kteří nás skvěle reprezentovali na předchozích světových finále. Přeji Františkovi, aby v září na 15. globálním finále v Šanghaji předvedl to nejlepší,“ komentoval výsledek českého finále Petr Kymla, Reserve Product Manager společnosti STOCK Plzeň-Božkov a ambasador soutěže.
Podrobnosti o průběhu finálového večera přineseme v tištěném vydání časopisu Gastro & Hotel.