Grilování můžeme také stylově zakončit grilovaným dezertem.

Ovoce s dipem nebo zmrzlinou

Nejvhodnější je ovoce. Hodí se banán, ananas, mango, papája, jablko nebo hruška. Vynikající je také žlutý meloun, jahody nebo broskve. Ovoce je vhodné předem oloupat, očistit a větší kusy nakrájet na plátky nebo napíchat na špízy a pocukrovat, aby v teple zkaramelizovalo. Grilované ovoce je vždy lepší připravovat na hliníkové fólii, zvlášť když jsme předtím pekli na grilu ryby nebo maso. Základní pravidla bezpečného grilování ovoce jsou stejná jako při grilování masa – nepřipalovat. Výhodou ovoce je kratší doba pečení. V ovoci se zároveň netvoří heterocyklické aminy, jako tomu může být u masa, ovšem nevýhodou je ztráta vitaminu C při vyšších teplotách. Snažte se proto grilovat ovoce na co nejnižší teplotě a jen nezbytný čas, přičemž nikdy negrilujte na přímém ohni. Naprosto nejvhodnější je vyhasínající plamen na konci grilování. Také můžete ovoce předem naložit do marinády připravené např. z medu, bylinek a koření. Zkuste trochu experimentovat a také nic nezkazíte, když grilované ovoce zakápnete kvalitním alkoholem. Vhodnou přílohou ke grilovanému ovoci je sladký dip či kopeček zmrzliny.

Text: redakce Foto: archiv