Na čtyři desítky restaurací zapojených do výzvy „Nekašleme na vás“ rozdaly mezi policisty, zdravotníky i hasiče jen za minulý pátek přes 1 200 obědů a večeří po celém Česku. Výzva šéfkuchaře Zdeňka Střížka vyvolala na sociálních sítích mezi regionálními restauratéry, provozovateli malých občerstvení, bufetů, ale i dodavatelů surovin, gastronomického materiálu, firem nebo dokonce nadací nečekanou vlnu nezištné odvahy a solidarity. Iniciátor výzvy navíc plánuje získané finanční dary spravedlivě přerozdělit mezi všechny zapojené podniky a podpořit tak českou gastronomii v době pandemické krize.

„Jednoho dne (sobota 14. března) jsem se vzbudil a zjistil, že nemůžu otevřít restauraci, přemýšlel jsem, jak zužitkovat suroviny, které jsem měl již nakoupené na víkend. Napadlo mě, uvařit a rozdat jídlo mezi policisty. Toho si všimli i dodavatelé surovin a během následujících dnů mě doslova zavalili masem, zeleninou, pečivem a nápoji,“ uvedl Zdeněk Střížek, majitel burgrárny Bejzment a pořadatel Burgerfestu, kterého k výzvě inspirovaly Spojené státy, kde dlouhou dobu žil. „V těžkých chvílích se jejich lidé dokážou neuvěřitelně semknout, vzájemně si pomáhat a podporovat se. Záchranáři, policisté a hasiči jsou pro ně hrdinové v „první linii“, které podporují třeba tím, že jim něco uvaří,“ doplnil informace Střížek s tím, že na sociálních sítích se následně rozhodl uveřejnit výzvu pro ostatní restauratéry, aby se připojily k jeho myšlence. Výzvu z minulého týdne shlédlo na sítích skoro sto tisíc lidí a zareagovalo na ní několik desítek gastronomických provozů po celém Česku.

Na podporu projektu nechal Zdeněk Střížek zřídit webové stránky nekaslemenavas.cz, kde se mohou gastronomické podniky, dodavatelé surovin a lidé z různých koutů Česka k výzvě připojit. „Budeme rádi, když lidé zapomenou na rivalitu a začnou vzájemně spolupracovat. Například restauraci z Berouna podpoří masem místní řezník, anebo pečivem místní pekař. Moc by se nám líbilo, když by si i lidé raději zašli pro jídlo do podniku, který je proaktivní, nezištně pomáhá a nečeká na zázrak a nesmyslně se nedomáhá náhrady škody po státu,“ upřesňuje myšlenku výzvy Střížek.

Během pár dnů se do výzvy zapojilo několik desítek podniků. “Je neuvěřitelné, s jakou upřímnou radostí darují z vlastních zdrojů jídlo těm, kteří to v tuto chvíli nejvíc potřebují,“ uvedl Střížek. Mimo provozovatele restaurace, občerstvení a bufetů se začínají ozývati lidé, firmy nebo nadace, kteří chtějí projekt podpořit. „Mezi prvními se objevila nadace společnosti ČEZ, která chce myšlenku podpořit alespoň finančně,“ upřesnil možnosti podpory Střížek. „O mnohých provozovatelích, které začali takto pomáhat zatím ani nevíme a touto cestou bychom je rádi oslovili, aby se k nám připojili prostřednictvím svých sociálních sítí a označili se hashtagem #nekaslemenavas,“ požádal Střížek.

Penězi, které od dárců prostřednictvím výzvy Zdeněk Střížek získá, plánuje podle spravedlivého klíče rozdělit a finančně podpořit každý podnik zapojený do akce „Nekašleme na vás.“ Pro tyto účely byl zřízen transparentní účet 2000626600 / 2010 u Fio banky, kam mohou dárci průběžně přispívat. „Nezištnou pomoc zapojených restaurací plánujeme odměnit spravedlivým přerozdělením finančních darů, například podle počtu jídel, které podniky věnují policistům, záchranářům nebo hasičům, anebo tam, kde bude potřebná, například do nemocnic, pečovatelských domů apod.,“ uzavřel své záměry Střížek, který plánuje výzvu celostátně rozšířit a začít aktivně pomáhat.

O projektu:

Projekt „Nekašleme na vás“ si klade za cíl každodenními dodávkami bezplatných obědů a večeří podporovat jednotlivé složky celého Integrovaného záchranného systému (IZS) v dobách globální pandemické krize. Prostřednictvím dobrovolně zapojených restaurací zajistit a zprostředkovat pravidelný přísun pokrmů a hrdinům v „první linii“ poskytnout občanskou sounáležitost a porozumění po celém Česku, i v místech, kde to bude nejvíce potřeba. Projekt si současně klade za cíl případné finanční dary spravedlivě přerozdělit mezi všechny zapojené restaurace.

Redakce Gastro&Hotel