Pomalé vaření si získává mezi kuchaři a také provozovateli stravovacích zařízení stále větší oblibu. Vaření při nízkých teplotách doporučuje i odborný šéfkuchař firmy Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o., pan Hermann Salzer. Jak říká „Šetříme čas a elektrickou energii, protože přístroje vaří za nás přes noc. Maso má vynikající kvalitu, je bez větších váhových úbytků. Maso se při krájení nedrobí a zůstává šťavnaté i po rozkrojení“.

Nízkoteplotním vařením se potravina zpracovává dlouho při nízké teplotě do 90 °C. Tato doba může trvat až 72 hodin. Záleží na druhu a velikosti suroviny. Vaření za nízkých teplot po dlouhou dobu můžete použít u celé řady pokrmů. Nejlepších efektů dosáhnete u přípravy zvěřiny, krůty, hovězího, vepřového a telecího masa.

 

Skvělý výsledek s vynaložením minimální práce

  • maso v konvektomatu nebo na pánvi krátce opečte ze všech stran, aby se uzavřely póry a nevytékala šťáva z masa
  • opečené maso vložte na rošt nebo do gastronádoby do připraveného základu či omáčky a zasuňte do nízkoteplotní trouby (udržovací skříně)
  • pokud maso není kompletně ponořené v základu je nutné ho přiklopit.
  • při použití roštu nezapomeňte do trouby vložit gastronádobu naplněnou cca 2 až 3 cm vodou
  • do masa zasuňte vpichovou sondu tak, aby byl její hrot ve středu masa a nastavte požadovanou teplotu jádra
  • teplota prostoru v nízkoteplotní troubě by měla být minimálně o deset stupňů vyšší, než požadovaná teplota jádra masa

 

 Nízkoteplotní vaření je vhodné zejména pro

  • přípravu zvěřiny, krůty, hovězího, vepřového a telecího masa
  • vaření ryb
  • vaření šunky
  • vakuové vaření (sous-vide)

 

Výhody nízkoteplotního pečení

  •  metodu lze použít při vaření v noci bez nutného dohledu
  • zvýšíte kapacitu kuchyně využitím trouby přes den
  • větší výnos z použité suroviny – až o 50 % nižší tepelné ztráty na váze potraviny oproti běžnému pečení při teplotách 140-160 °C
  • úspora energie využitím výhodných nočních tarifů
  • používáním nízké teploty, je příkon zařízení asi 1 kW, oproti podstatně většímu příkonu klasické trouby nebo konvektomatu
  • maso lze snadno udržovat teplé
  • při udržovací teplotě Hold nedochází ke ztrátám a zničení suroviny
  • maso zůstává šťavnaté i po naporcování, po rozkrojení je rovnoměrně zabarvené až po vnější okraj

 

Nízkoteplotní trouba Bartscher – Váš ideální partner

Firma Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. nabízí velmi kvalitní nízkoteplotní troubu Bartscher (udržovací skříň). Můžete vařit nebo udržovat teplotu pokrmů. Velmi šetrně připravíte Vaše suroviny díky rovnoměrnému působení tepla ze všech stran.

Nízkoteplotní trouba Bartcher s funkcí HOLD pro udržování teploty potravin a s funkcí COOK pro nízkoteplotní vaření max. do 110 °C.

Pro měření teploty jádra potravin (uprostřed) využijete vpichovou sondu, která je součástí nízkoteplotní trouby. Trouba má tři vsuvy, prostor mezi nimi činí 80 mm. Využít můžete buď 3 gastronádoby gastronormy GN 1/1 hloubky 65 mm, nebo 3 plechy velikosti 600 x 400 mm.

Díky svým malým rozměrům (Š 505 x H 715 x V 415 mm) najde nízkoteplotní trouba Bartscher místo v každé kuchyni. Dejte masu čas a nespěchejte na něj. Výsledek Vás mile překvapí.

Pokud Vás zajímá nízkoteplotní a udržovací skříň Bartscher, využijte naše proškolené zaměstnance, kteří Vám rádi poskytnou odbornou radu.

Více informací na www.hofmann.cz

Redakce Gastro&Hotel