Nová dánská ministryně zemědělství a rybolovu Mette Gjerskov představila minulý týden plán vlády, podle kterého budou veškeré státem podporované kuchyně vařit ze 60 % z;biosurovin. Každý den je v;Dánském veřejném sektoru poskytnuto na půl milionu pokrmů. V;budoucnu bude 60 % surovin na přípravu pokrmů v;nemocnicích, školách, domech s;pečovatelskou službou a dalších institucích pocházet z;ekologického zemědělství.

V;návrhu na nový státní rozpočet vláda na tuto aktivitu vyčlenila téměř 10 milionů EUR (250 milionů Kč) na další dva roky. „Protože ekologické zemědělství přináší celé společnosti tolik výhod, mimo jiné chrání přírodu a vodní zdroje, je jasné, že vláda se rozhodla biopotraviny nakupovat. Je povzbuzující vidět, že nová vláda nezůstává pouze u řečí, ale navrhuje také konkrétní opatření”, řekl Paul Holmbeck, manažer agentury Organic Denmark. „Přechod na biopotraviny ve veřejném sektoru bude znamenat zásadní reorganizaci zemědělské půdy ve prospěch ekologického hospodaření v měřítku, který překoná vše, co jsme za posledních deset let v;Dánsku viděli“. ;

Ministerstvo bude města v;reorganizaci kuchyní podporovat. Zkušenosti ukazují, že používání zdravějších potravin a biosurovin je možné, aniž by docházelo k;navyšování nákladů, především díky snižování plýtvání, nakupování sezónní produkce a využití většího množství zeleniny na úkor masa. „Potřebujeme více podobných inteligentních projektů, které řeší několik problémů naráz. Veřejné stravování se stane motorem rozvoje jak ekologického zemědělství, tak veřejného zdraví. Zároveň přináší profesní vzpruhu všem těžce pracujícím lidem v;kuchyních“, říká Paul Holmbeck a pokračuje: „,Zkušenosti z;Kodaně a Albertslundu ukazují, že je možné dosáhnout zásadních pozitivních změn v;konverzi kuchyní, pokud jsou podpořeny specifickými politickými cíli. Je také povzbudivé, že se vláda rozhodla municipality a regionální vlády podpořit spolufinancováním nákladů na přechod.“

Zdroj: Organic Denmark

Redakce Gastro&Hotel