Jan Šmíd je český novinář a publicista. Je dlouholetým zpravodajem Českého rozhlasu, od roku 2006 působí ve Francii. V roce 2013 vydal knihu, jež zve do třiceti vybraných bister a restaurací v Paříži. Najdete tu rodinné malé podniky, kde se najíte za velmi příznivé ceny, i vůbec nejlepší restaurace z celé Paříže s hvězdičkami Michelin. A všechny mají svůj příběh… Nejen na doporučení kam v Paříži zajít na dobrý oběd se ho zeptala Barbora Boháčková.

Myslíte si, že je Paříž z gastronomického hlediska ojedinělá?

Paříž není hlavním městem gastronomie, tím je Lyon. Ale nabízí největší výběr ve všech kategoriích. Jsou tu úžasné restaurace s několika hvězdičkami Michelin „pro pokročilé“, jako Grand Vefour či Tour d´Argent. Ale zároveň tu najdete malá bistra, kde se vaří jednoduše pouze z čerstvých surovin. Samostatnou kapitolou je pak interiér – najdete tu naprosto autentická místa, kde se ani za sto let nic nezměnilo. Doporučení? Brasserie Mollard u nádraží Saint Lazare.

Co by si správný gurmán neměl v hlavním městě nechat ujít?

Ten opravdový gurmán, by si měl zajet na trh do Rungis. Tam by teprve pochopil, jaké to je živit tak obrovské město. Jinak by neměl vynechat menší trhy třeba v Latinské čtvrti. Pak by měl zkusit několik boulangerií a porovnat kvalitu baget a také by měl zkusit najíst se v nějaké restauraci ve čtyři hodiny odpoledne. Neuspěl by. A je to správné – všechno by mělo mít svůj řád – jídlo nevyjímaje. Doporučuji gurmánům rozbít prasátko a zkusit některé restaurace s dvěma hvězdičkami. Tam teprve všechno pochopíte – někomu možná bude vadit, že se kolem něj bude motat až šest číšníků, ale je to opravdový koncert. A trvá několik hodin…

Už se Vám stalo, při objevování restaurací, že by Vám něco opravdu nechutnalo?

Jsou jídla, která mi nechutnají, právě proto si je neobjednávám. Občas se mi stalo, že jsem přijal pozvání do nějaké klasické brasserie a protože tam se většinou servíruje těžká alsaská kuchyně, tak jsem měl ty prasečí nožky před očima ještě druhý den. Jinak ale dávám i v Paříži přednost rybám a mořským plodům. A pokud jsem v Normandii či Bretani tak nic jiného nejím.

Když byste měl neomezené možnosti, s kým byste chtěl zajít na oběd a kam?

Vyhlášenými gurmány jsou Jean Claude Carriere a Miloš Forman. Když je Forman v Paříži, tak spolu obrážejí restaurace a mají v tomto směru opravdu vytříbený vkus. S nimi bych chtěl určitě někam zajít a vzhledem k tomu, jací jsou oba dva vypravěči, by to byl náramný oběd. Určitě bych dal této společnosti přednost před sebekrásnější herečkou. A také bych chtěl někdy povečeřet s Francoisem Mitterandem, ale to už bych opravdu musel mít ty neomezené možnosti. Mitterand byl milovníkem jídla, zejména na levém břehu znal každou restauraci či bistro a často se pouštěl do řeči s hosty restaurace. Debaty s ním, třeba v jeho oblíbené brasserii Balzar by byly asi také nezapomenutelné. Jinak doporučení? Není na světě krásnější restaurace než Tour d´Argent.

Redakce Gastro&Hotel