Ambiente se spojilo s Autentisty a během celého dubna bude
ve všech restauracích nabízet autentická vína.

Kdo jsou Autentisté? Spolek malých a středních vinařů z Moravy a Slovenska, který sdílí podobné hodnoty jako Ambiente. Autentisté vína vyrábějí z ručně sbíraných hroznů z ekologicky obhospodařovaných vinic. Cílem není jen kvalitní víno, ale také udržení tradičních postupů a zachování staré vinařské krajiny.

Pro Autentisty je důležité, aby bylo víno hodnověrné, rukodělné, připravené bez zbytečných technických manipulací a přidávaných látek. Stejné principy vyznávají
i šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Kromě filozofických a ekologických důvodů má pití autentických vín ještě jednu praktickou výhodu. Po večeru stráveném s autentickým vínem nebolí hlava! Vinaři totiž pracují velmi opatrně s oxidem siřičitým – látkou zodpovědnou za ranní bolehlav. Do řady vín jej nepřidávají vůbec.

Zakladatelem sdružení je vinař a spisovatel Bogdan Trojak. „Jsme sdružení, jako je například VinNatur či I Dolomitici. S nimi také spolupracujeme, a tak se s víny označenými A můžete setkat i v italském Trentu, v Paříži a nově třeba v Singapuru,“ vysvětluje Bogdan. Donedávna měli Autentisté osm členů (Petr Kočařík, Zdeněk Vykoukal, Ota Ševčík, Jaroslav Osička, Petr Koráb, Bogdan Trojak, Richard Stávek, Dobrá vinice), převážně malých a středních vinařů. Nedávno se rozrostli o tři slovenská vinařství, a jejich projekt tak získal středoevropský rozměr, neboť o značku Autentisté se zajímají i vinaři v Maďarsku či Rakousku. Se čtyřicítkou vinařů, jimž je myšlenka autentických vín blízká, se budete moci setkat na červnovém festivalu Praha pije víno v Trojském zámku.

Největší výběr vín od Autentistů najdete v Ambiente v restauraci La Degustation Boheme Bourgeioise – nabízí je už od roku 2008. Zpočátku byla na vinném lístku jen dvě nebo tři, ale dnes je to minimálně jedno víno od každého člena sdružení.

S autentickými víny se tu pracuje převážně při vinném párováním. Nejúspěšněji se pak autentická vína uplatnila v Čestru, kde tvoří základ vinného lístku. Širší nabídku má také Pizza Nuova, pro niž bylo vytvořeno cuvée Kaich. O vinnou kartu v Pizze Nuova se totiž stará Ondřej Poštefl, kterého přírodní vína velmi oslovují. Autentická vína nabízí i Café Savoy, Čestr, nově Pasta Fresca, obě Brasileira, obě restaurace Pastacaffé a během dubna je dostanete i v Lokálech.

Redakce Gastro&Hotel