Novinky a trendy ze světa potravinářství přinese od 27. února do 2. března na brněnské výstaviště Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA. Tradičně jej doplní i další veletrhy z příbuzných oborů – vinaře potěší VINEX, pro pekaře a cukráře je určen veletrh MBK, zařízení pro obchod, hotely a různá stravovací zařízení budou prezentována na veletrhu INTECO. Poprvé se letos uskuteční i Mezinárodní veletrh potravinářských technologií SALIMA Technology. Novinkou je také Festival chutí. Přehlídka potravinářského průmyslu tak zabere pavilony A, V a C.

Kulinářské speciality ze všech koutů světa najdou návštěvníci již tradičně v pavilonu A

Na SALIMĚ budou zastoupeny všechny oblasti gastronomie. Představí se dodavatelé masných výrobků, potravinářských přísad, mléčných výrobků, cukrovinek, čajů, kávy, alkoholických i nealkoholických nápojů. Návštěvníci mohou vše ochutnat i zakoupit. Nebudou chybět ani pochutiny z Běloruska, Itálie, Estonska, Maďarska, Řecka, Tuniska a samozřejmě i ze Slovenska. Velkou expozici budou mít také indonéské firmy, které představí své tradiční pochutiny, ale i některé ze svých tradičních specialit.

 České regionální potraviny

Regionální dobroty jsou velkým hitem. Aby se v nich lidé lépe orientovali a mohli po těch nejkvalitnějších sáhnout v obchodě, je tu už mnoho let certifikát Regionální potravina, který uděluje Státní zemědělský intervenční fond. Výrobky s tímto označením nemohou chybět na letošní SALIMĚ. Do Brna na výstaviště je přivezou čerství i dlouholetí držitelé. Zájemci tak ochutnají pálenky Lihovaru Lžín, bylinné poklady LC rosa-bylinné čaje a Solertus, domácí knedlíky Svoboda, sýry z farem Amálka nebo Mlékárny Klíč. Svoje oceněné mošty přiveze Slovácká moštárna a originální produkty z arónie Jaromír Janhuba. Kečupy nebo omáčky představí Kand, cukr vrbátecký cukrovar a skvělou sekanou firma Ravy. Skvělé pivo ochutnáte od pivovaru Bizon, bylinnou medovinu od Ivany Bakrlíkové a připraveny budou i sirupy Linea Nivnice.

Gastronomická show

Kdo chce polechtat chuťové pohárky hned celým chodem, určitě by si neměl nechat ujít gastronomickou show Gastrofest. Špičkoví kuchaři na něm budou vařit za přihlížení diváků, kteří hotové pokrmy budou moci rovnou ochutnat. Každý den se bude vařit odlišný pokrm se zaměřením na určité suroviny. Na talíři se tak objeví například hovězí pupek s celerovým purée a černými brambory, letní fettucine s kalamáry nebo marinovaný kapr s křenovo-koprovou omáčkou. Na pódiu se vystřídá řada léty zkušených mistrů kuchařského řemesla, například Miroslav Dušek, Radek Příhonský nebo Tomáš Böhm.

 

Další informace najdete na www.salima.cz.

 

 

Redakce Gastro&Hotel