Při servírování vína není radno podceňovat správný výběr speciální sklenice, která dokáže dokonale rozvinout chuť i vůni konkrétního vína. Správná sklenice na víno by měla splňovat nároky na kvalitu, design a funkčnost. Jaké sklenice zvolit pro opravdový požitek z vína poradí Filip Jantač z Global Wines.

Tenkostěnná sklenice z čirého skla

„Výběr sklenice, do které je víno naléváno, rozhodně není radno podceňovat. Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, měla by sklenice splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

„Tenké sklo sklenice na víno má také další význam. Jestliže si totiž vyberete tenkostěnnou sklenici, mezi vašimi ústy a vínem bude jen velmi malá překážka a víno tak bude snáze lahodit vašim chuťovým pohárkům. Nikdy byste totiž neměli zapomenout na to, že víno se vychutnává a nikoli pije,“ dodává Filip Jantač z Global Wines.

Délka stopky a stabilní podstavec

Při výběru sklenice na víno nepodceňujte ani délku stopky, která by měla být navíc i tenká, a stabilitu podstavce. A jak se taková sklenice při pití vína drží? V žádném případě za stěny, protože by se víno zbytečně zahřívalo, nýbrž právě za stopku.

Různé tvary sklenic pro různá vína

„Pro různé typy vín jsou určeny různé tvary a velikosti sklenic. Někteří výrobci dokonce vyrábějí speciální sklenice pro každou odrůdu vína. Obecně se však rozlišují celkem tři základní tvary sklenic vhodné pro servírování šumivých vín a vína bílého a červeného. Konkrétně jde o tvary sklenic zvané „flétna“, „tulipán“ a „balon,“ prozrazuje Filip Jantač z Global Wines.

Servírování šumivých vín

Pro servírování šumivých vín je ideální tvar sklenice zvaný „flétna“. Tato vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenice má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení vína.

Tulipán pro milovníky bílého vína

Pokud jste milovníky bílého vína, a to jak suchého, tak sladkého, určitě si pořiďte sklenici typu „tulipán“. Tento mírně protáhlý typ sklenice, jenž dokáže udržet nižší teplotu vína, se zužuje směrem k hrdlu, aby kumuloval aromatický projev vína. Ovšem má vyhnutý okraj, přes který se z bílého vína lépe do nosu uvolňují aromatické sloučeniny.

Červená vína v otevřenější sklenici

Pro servírování červeného vína je naopak vhodná sklenice typu „balon“, jež se vyznačuje kulatým tvarem a otevřenějším hrdlem. Pro červená vína je totiž důležitý kontakt se vzduchem, což tedy odpovídá větší ploše hladiny vína ve sklence.

„Díky tomu, že má sklenice typu „balon“ kulatý a širší tvar, červené víno přichází do kontaktu s větší plochou skla, a tak se snadněji zahřívá. Vlastnosti tohoto typu sklenice navíc napomáhají také lepšímu vnímání vůně vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines.


Více na www.global-wines.cz

Redakce Gastro&Hotel