Chřest se dnes, po dlouhé době, kdy byl zcela v zapomnění, pomalu opět dostává na výsluní. Bohužel stále ještě převažuje na našem trhu, a tedy i v;restauracích, chřest zahraniční provenience. Chřest se tak neprávem stává luxusní pochoutkou.

;

Cílem festivalu CHŘESTFEST je představit chřest z tuzemských zdrojů, který dosahuje nejvyšší kvality a může se srovnávat se zahraniční produkcí. Pěstitelé chřestu v ČR dnes velkou část své produkce exportují, protože tuzemský trh prostě o chřest nemá zájem. Běžný obyvatel Česka je totiž stále ještě přesvědčen o jeho cenové nedostupnosti. Blýskáním na lepší časy se stávají nabídky chřestu na farmářských trzích.

;

Méně je někdy více

Otcem myšlenky představit český chřest v tradičních i moderních úpravách je neúnavný propagátor české kuchyně a lokálních surovin – Jaroslav Sapík. Vzhledem k jeho úzké spolupráci s naší společností ALAKARTE jsme právě tuto surovinu zvolili jako téma dalšího gastronomického festivalu.

;

Termín jeho konání – 10.-31. 5. 2011 nebyl vybrán náhodně. Právě v této době vrcholí sklizeň kvalitního chřestu v Čechách a na Moravě a restaurace tak mohou nabídnout menu ve výhodné cenové relaci.

;

Pro festival jsme tentokrát zvolili strategii „méně je někdy více“. Za prvé jsme omezili počet zúčastněných restaurací na minimum – ;docílili jsme tak toho, že ve festivalových nabídkách jednotlivých podniků se žádné jídlo neopakuje. Zákazník nikdy neochutná to samé dvakrát. Zájemce o celou festivalovou nabídku může za přijatelnou cenu navštívit všechny restaurace.

;

Podmínkou pro účast na festivalu byla následující kritéria:

;

1.;;;;;;;;;;; Tříchodové menu za 250 Kč

2.;;;;;;;;;;; Hlavní surovinou je chřest, který se vyskytuje ve všech třech chodech

3.;;;;;;;;;;; Chřest musí pocházet z českých nebo moravských zdrojů, tedy od tuzemských pěstitelů a pokud ;to jde, je u menu uvedeno i jméno pěstitele a oblast původu

4.;;;;;;;;;;; K menu musí být k dispozici víno, hodící se k chřestovým pokrmům (tzv. chřestové víno), to ale;není zahrnuto v ceně menu

;

;

Festivalu se účastní následující restaurace :

;

Amade Restaurant, Praha

Ambroisie Caffé Restaurant, Praha

Fluidum Restaurant, Praha

Chagall‚s Club Restaurant, Praha

Ristorante Rialto, Brno

U koně, Klokočná

Redakce Gastro&Hotel