Zimní období výrazně zvyšuje nároky na hygienu v hotelech, penzionech, restauracích i ostatních gastronomických podnicích. Čemu při úklidu věnovat zvýšenou pozornost?
Zřejmě všichni podnikatelé v hotelnictví i gastronomii mají v paměti pandemii covidu, která nejprve uzavřela jejich provozovny a pak je přinutila k masivním hygienickým opatřením proti šíření tohoto čínského viru. Takto kritická situace snad již nenastane, přesto nelze úklidové procesy a hygienické standardy podceňovat. Zanedbání hygieny může mít vážné následky pro pověst podniku. Nejde jen o viditelnou špínu, ale i o neviditelné patogeny, které jsou rizikem pro zdraví hostů i zaměstnanců.
Rizika a negativní dopady
K zásadním hygienickým rizikům během zimy patří hromadění nečistot, protože sníh, déšť, sůl i jiné posypové materiály mohou znečišťovat i poškozovat vnitřní prostory podniků. Tuto špínu je nutné často odstraňovat, aby se nešířila do dalších interiérů. Vlhké prostředí navíc podporuje vznik plísní způsobujících zdravotní obtíže.
Třetím rizikem jsou patogenní mikroorganismy, jež se šíří vzduchem, kontaktem s kontaminovanými povrchy nebo konzumací kontaminovaných potravin. A během zimy mají pro své rozšiřování skvělé podmínky kvůli vyšší koncentraci lidí ve vnitřních prostorách i nižší ventilaci vzduchu, což může vést ke kumulaci nebezpečných patogenů.
Zanedbávání zvýšené potřeby úklidu a potřebných hygienických opatření mohou přinést negativní reputační i ekonomické dopady, ať už v podobě negativních recenzí, ztráty zákazníků, dobré pověsti i tržeb podniku nebo třeba i finančních sankcí ze strany kontrolních orgánů.
Účinnost, kvalita, bezpečnost
Co je při zimním úklidu v hotelech a restauracích důležité? V první řadě výběr čisticích prostředků. Vzhledem k vysokým nárokům na čistotu a dezinfekci interiérů je potřeba dbát na jejich účinnost, optimálně širokospektrální proti bakteriím, virům i plísním, aby efektivně eliminovaly nejčastější hrozby.
Zásadní je i jejich kvalita, bezpečnost a šetrnost k povrchům i životnímu prostředí. Opravdu kvalitní přípravky obvykle kombinují vysokou účinnost, šetrnost a delší výdrž, což snižuje náklady. Je třeba zohlednit i to, pro jaké prostory a povrchy jsou čisticí prostředky určeny, či zda jsou schválené pro potravinářské provozy.
Je vhodné si ověřit i to, zda přípravky mají žádoucí zdravotní a bezpečnostní certifikace, například HACCP International, ISO 9001 a ISO 14001, či ekologické certifikace (EU Ecolabel, Czech Ecolabel, Nordic Swan, Cradle to Cradle), které garantují, že daný produkt splňuje vysoké standardy kvality, bezpečnosti nebo ekologické šetrnosti. Nejlepší postup je vybrat si spolehlivého dodavatele, který poradí s výběrem produktů pro konkrétní potřeby provozu i s jejich optimálními způsoby využití.
Posílení frekvence úklidu
Efektivní úklid vyžaduje pečlivé plánování a průběžnou optimalizaci postupů, školení zaměstnanců, správné využívání čisticích přípravků i prostředků a samozřejmě systematickou kontrolu provedení úklidu a dodržování hygienických standardů.
V zimním období je navíc důležité věnovat zvýšenou pozornost uklízení vnějších prostor od sněhu a ledu, aby nedošlo k úrazům hostů, prevenci vzniku plísní, a častějšímu úklidu interiérů. Zaměřit se i na pravidelné čištění a dezinfikování kontaktních ploch (kliky a madla, vypínače, tlačítka u výtahů, zábradlí, dotykové obrazovky, dálkové ovladače, stoly, židle, WC mísy, kohoutky apod.). Důležité je i posílení úklidu na frekventovaných místech (recepce, výtahy či toalety).
Kontrola vody, čištění vzduchu
Častější a rozsáhlejší sanitace a dezinfekce je vhodná například i v hotelových pokojích, kde by po každém odjezdu hosta měly být dezinfikovány všechny dotykové plochy a proveden důkladný úklid koupelen a toalet.
Častěji je záhodno čistit a dezinfikovat také čalounění, koberce a různé pokojové textilie, v nichž se mohou držet patogeny. A nezapomínat na dezinfekci saun a parních lázní, strojů a nářadí ve fitness centrech, kontrolu kvality vody v bazénech a vířivkách i čištění a dezinfekci dalšího vybavení ve spa a wellness centrech. To totéž platí i pro hračky a povrchy v dětských koutcích.
Samostatnou kapitolou je zajištění kvality vzduchu prostřednictvím pravidelného větrání, častějšího čištění vzduchotechniky, lze instalovat i čističky vzduchu s HEPA filtry, jež zachytí i nejmenší částice, včetně virů, bakterií a alergenů, a významně zlepší kvalitu vzduchu.
Trend automatizace úklidu
Úklidové procesy pomáhají zefektivňovat, zjednodušovat a urychlovat nejmodernější technologie. Nové trendy v oblasti hygieny v hotelech a restauracích se zaměřují na automatizaci a inovativní přístupy pro dosažení vyšší úrovně čistoty a bezpečnosti.
Lze zmínit například softwary či aplikace pro digitalizaci plánování a kontroly úklidu. Chytré senzory na různých místech podniku mohou monitorovat kvalitu vzduchu, teplotu, vlhkost i přítomnost virů a dalších mikroorganismů. A jejich data mohou být využita pro optimalizaci úklidu.
Další zásadní trend představují automatizované či robotické čisticí systémy, jež dokážou samostatně uklízet podlahy, dezinfikovat povrchy, dokonce i vzduch pomocí UV záření. Investovat lze i do UVC lamp s ultrafialovým zářením, které jsou účinným nástrojem pro dezinfekci povrchů a vzduchu.
CERTIFIKACE ČISTOTY
Je důležité si uvědomit, že hygiena není statická, ale dynamická oblast, která se stále vyvíjí. Ať už po stránce hygienických předpisů a opatření, tak i po stránce technologií. Zákazníci bezesporu oceňují, když jim hotely i restaurace nabízejí nejen příjemné a komfortní prostředí, ale i co nejvyšší úroveň čistoty a bezpečnosti. Některé podniky si pořizují i certifikace čistoty. Využití moderních úklidových technologií a kvalitních čisticích přípravků tak může být velmi užitečným marketingovým prvkem a konkurenční výhodou.