Společnost Nespressodlouhodobě spolupracuje s;předními šéfkuchaři z;celého světa a ve světě gastronomie hraje stále větší roli. To vyústilo v;založení „Chef Academy“, jedinečného školícího programu pro profesionální šéfkuchaře po celém světě, jehož se vůbec poprvé zúčastnil i český, michelinskou hvězdou oceněný, šéfkuchař Roman Paulus.

Kuchaři z podniků s michelinskou hvězdou jsou zváni do Výrobního střediska společnosti Nespresso ve švýcarském městě Avenches, kde se mohou zúčastnit přednášek, workshopů a experimentů demonstrující rafinovanost káv Nespresso Grand Cru.

Když mi zástupci společnosti Nespresso nabídli možnost zúčastnit se Chef Academy, moc jsem neváhal a nadšeně jsem souhlasil. Moje znalosti o kávě se blížily nule, proto jsem byl rád za možnost získat celkový rozhled o světě kávy,“říká Roman Paulus, přední český šéfkuchař.

Kurz se pořádá až čtyřikrát ročně a senzoričtí odborníci ze společnosti Nespresso zde přednášejí například o:

·;;;;;;;; botanice kávy, procesu jejího zpracování a kvalitě

·;;;;;;;; ochutnávání zelené kávy a všeobecné senzorické analýze

·;;;;;;;; praktických příkladech přípravy kávy do šálku

·;;;;;;;; degustaci kávy na profesionální úrovni

·;;;;;;;; principech snoubení kávy s potravinami

·;;;;;;;; kávě jako přísadě

·;;;;;;;; technikách přípravy kávy

;
Studuje se každý aspekt kávy, stejně jako se ve vinařské akademii učí o ročnících a organoleptických vlastnostech i o tom, jak se k vínu chovat a skladovat ho. Káva tak v kuchyni může zaujmout místo, které mu skutečně náleží – jako ingredience s bezpočtem možností.
;
Kurz byl velmi dobře propracovaný. Ale co mě doslova šokovalo, bylo vybavení Výrobního střediska a preciznost i častost kontrol vstupních a výstupních surovin při výrobě kávy. Něco podobného jsem nikde jinde nezažil,“ líčí své dojmy Roman Paulus a dodává:
;
Co se týče využití kávy při vaření a gastronomických experimentech, musím si názor na toto ještě ujasnit. U nás je káva stále vnímána jako něco, co si dáte až po večeři. Nicméně jsem pro boření stereotypů a objevování nových cest a požitků v;gastronomii.“
;
Absolventy programu Chef Academy jsou slavní šéfkuchaři jako Christian Le Squer, Sang-Hoon Degeimbre, Ramón Freixa, Paco Pérez, Jordi Herrera a Silvio Galizzi. Tito šéfkuchaři se rovněž zúčastnili Atelier de Création společnosti Nespresso – setkání kulinárních profesionálů a šéfkuchařů, na němž se dozvěděli, jak lze Nespresso Grand Cru interpretovat a použít v překvapivém, ale přesto lahodném kontextu. Když se s kávou bude zacházet jako s právoplatnou surovinou, najde využití v kreativních a skvostných receptech.;;