Znojemské historické vinobraní konané ve dnech 14. a 15. září nabízí tradičně vynikající vína a čerstvý burčák. Tento nápoj z;vinné révy je sladký a mírně alkoholický. Díky důkladné pořadatelské kontrole jeho prodejců mají návštěvníci vinobraní záruku, že dostanou jen pravý a kvalitní burčák. Vinaři totiž nápoj podchlazují, aby si jej návštěvníci vychutnali řádně čerstvý. Musí též přísně hlídat jeho kvašení – ten opravdu nejlepší burčák má svůj vrchol jen pár hodin.

Výroba burčáku je velmi prostá. Výsledná kvalita závisí jen na poctivosti vinaře. V;první fázi se sesbírají bobule vinné révy. Ty se zbaví stopek a vloží do lisu, kde se rozmačkají a nechají odstát. Následně se lisují tak, aby se do;nádoby pod lisem dostal jen čistý mošt bez slupek a peciček. Tento mošt je ponechán napospas kvašení, což je přeměna cukru v;alkohol. Proces začíná velmi zvolna a akceleruje až po dosažení 4% alkoholu. Při 6% obsahu alkoholu se jeho poměr s;cukrem vyrovnává. Tekutina není ani příliš sladká, ani příliš trpká. V;tomto stádiu jde o pravý burčák, který je třeba rychle zkonzumovat, protože proces kvašení neustále pokračuje. Jeho optimální chvíli ohlašuje mírné zahřátí a šumění.

Burčák je typicky regionální výrobek. Pije se u nás a v;menší míře na Slovensku a v;Rakousku. Jako burčák lze označit výhradně výrobek z;domácích hroznů. „K;výrobě burčáku se u nás většinou používají odrůdy Irsay Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Vrboska někdy i stolní odrůdy révy vinné,“ vysvětluje Ing. Pavel Filipovszki, sklepmistr Vinařství Waldberg Vrbovec.

O tom, že burčák není víno, svědčí také odlišné rituály při jeho vychutnávání. Burčák se pije, nezkoumá se barva ani vůně. Přesto lze již podle vizuální stránky poznat jeho kvalitu. Když mluvíme o bílém burčáku, barva by měla být okrová až nažloutlá, s;mírným kalem. Pokud je kalu mnoho, svědčí to buď o přešlosti, nebo o špatném lisování.

Burčák obsahuje řadu pro tělo důležitých prvků. Je bohatý na vitamíny, například tiamin, který podporuje a chrání srdce. Dále bílkoviny, minerály a kyseliny blahodárně působící na nervovou soustavu, pleť, sliznici a zažívání.

Na Znojemském historickém vinobraní se budou návštěvníci moci setkat s;mnoha zkušenými vinaři, kteří vlastnosti burčáku na místě vysvětlí a také poví, jak poznat ten špatný. Vinobraní není jen oslavou burčáku, ale také kvalitního vína. Již tradičně budou připraveny ochutnávky vín lokálních vinařů a také V.O.C. Znojma, které lze degustovat u rotundy sv. Kateřiny.

;