Snad na žádném jídelním lístku lázeňské či módní restaurace nesměl chybět steak Chateaubriand.

Slavnostní gastronomický zážitek pro dvojice

Slavnostní gastronomický zážitek pro dvojice, nazvaný podle francouzského státníka, spisovatele a labužníka vikomta Francoise Reného Chateaubrianda. polovině 19. století vytvořil jeho slavný kuchař Montmireil dvojitý steak. Popisován je jako dvojitý či trojitý steak, biftek, připravovaný ze střední části svíčkové zvané beauf tendreloin. Toto dvojité filé o váze minimálně 400 g je samo o sobě drahé, ale jeho výjimečná cena by podle tradice neměla být v ceně masa, ale ve způsobu servírování. Maso jen osolené a opepřené je pečenéa grilované vcelku na stupeň medium rare a také se vcelku podává na horké míse na jakémsi „soklu“ z bílého chleba.Vždy ale s minimálně třemi druhy v páře připravené zeleniny a minimálně dvěma druhy brambor.Tradiční pommes chateau či pommes parisienne musí doplńovat brambory duchesse, které po nastříkání na okraj mísy vytvorí pod grilem na okraji pevnou borduru, jedlý okraj. Chateaubriand se má servírovat přímo u stolu. Maso má dva konce. Pro každou osobu dranšér ukrojí tři kousky masa. Dva kousky položí na levou stranu horkého talíře a na pravou stranu přidá zeleninu. Třetí část se nahřívala a podala až na vyzvání hosta. K pokrmu patří alespoň dvě omáčky. Na maso hnědá, na zeleninu holandská či pikantní béarnská.