Využití digitalizace a nejmodernějších technologií, zavádění udržitelných postupů, cestování bez bariér i vliv gastronomie na cestovní ruch – to jsou hlavní témata, na něž se zaměřil druhý ročník Středočeského fóra cestovního ruchu, které přivítalo mnoho odborníků i podnikatelů v segmentu cestovního ruchu. Účastníkům přineslo mnoho užitečných informací a inspirativních podnětů pro další rozvoj turismu nejen ve Středočeském kraji.
Záštitu nad Středočeským fórem cestovního ruchu, které proběhlo v úterý 5. listopadu v hotelu Sen v Senohrabech, poskytla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. „Žijeme v digitálním světě a moderní technologie už dávno nejsou jen záležitostí mladých. Vývoj je nezastavitelný a úspěšný je ten, kdo jej využije. Tento přístup se propisuje i do cestovního ruchu. Lidé jsou při cestování zvyklí využívat moderní aplikace, vyhledávat tipy na výlety i služby na sítích,“ prohlásila ve svém projevu.
Umělá inteligence a inovace
Stále širší možnosti využití v cestovním ruchu nabízí například umělá inteligence. Inspirativní vhled do jejích výhod účastníkům poskytla Anna Bohoněk, která se věnuje školením o AI pro vzdělávací platformu ELAI (European Leadership & Academic Institute). A uvedla také praktické příklady jejího využívání a způsobů, jak může umělá inteligence pomoci nejen v cestovním ruchu.
David Laryš ze Středočeského inovačního centra se zaměřil na budování inovačního ekosystému ve Středočeském kraji, jehož cílem je spolupráce různých subjektů i zdrojů, což podporuje a usnadňuje vznik nových produktů a myšlenek. A Tereza Kadlecová z CzechTourism představila komplexní téma udržitelnosti v cestovním ruchu včetně úspěšných příkladů z praxe a nových trendů v této oblasti.
Cestování bez bariér
Velmi zásadním tématem je podle hejtmanky Peckové také cestování bez bariér. „Je to oblast, kde máme v Česku ještě co dohánět. Je to i jedna z oblastí, které bych se ráda věnovala více, i když už dnes podporujeme některé projekty. Je důležité, aby služby byly dostupné pro všechny a s různými potřebami,” poukázala Petra Pecková.
Toto téma účastníkům názorně přiblížil tým spolku Disway, který usiluje o zlepšování podmínek pro cestování lidí s handicapem, a představil i výhody mobilní aplikace Disway Trails, která usnadňuje cestování v Česku lidem se zdravotním omezením. O příběhy se podělila i Lída Harcubová s dcerou Marií, upoutanou na vozík, které povyprávěly o svých cestách po pěti kontinentech.
Kampaně a vliv gastronomie
Vystoupil rovněž ředitel Středočeského centra cestovního ruchu Jakub Kulhánek, který účastníkům přiblížil činnost své organizace. A jeho kolegové Veronika Štičková a Jakub Nachtigal hosty nechali nahlédnout pod pokličku marketingového oddělení SCCR a představili i některé úspěšné kampaně, jejichž cílem je dostávat Střední Čechy do povědomí veřejnosti.
V rámci fóra vystoupil i Václav Švenda, krajský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch či Tereza Hofmanová z Czech Convention Bureau – hlavního partnera Středočeského fóra cestovního ruchu. A Petr Janeček z CzechTourism, který nabídl data o stavu kapacit ubytovacích zařízeních ve středočeském regionu a představil i metodu získávání dat formou digitálního scanu. Herec a autor populární Gastromapy Lukáš Hejlík pak v podnětné diskuzi s moderátorem akce Jakubem Železným prozkoumali vliv gastronomie na cestovní ruch.
Pro rozvoj cestovního ruchu
„Inspirace a networking byly hlavním cílem letošního ročníku fóra, které přilákalo nejen experty z různých oborů, ale i podnikatele z cestovního ruchu. Věřím, že toto setkání nabídlo spoustu tipů, které přispějí k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v regionu, což posílí i návštěvnost kraje. Rád bych také poděkoval všem řečníkům, partnerům, moderátorovi i hostům. Už nyní se těším na setkání v příštím roce,“ konstatoval ředitel SCCR Jakub Kulhánek.
Letošní ročník Středočeského fóra cestovního ruchu zorganizovala Středočeská centrála cestovního ruchu a Střední Čechy Convention Bureau. Partnery byly Czech Convention Bureau, Institut turismu agentury CzechTourism, Středočeské inovační centrum a Středočeský kraj.