Na přelomu října a listopadu na portugalském ostrově Madeira proběhl letošní World Cocktail Championship neboli koktejlové mistrovství světa. Mezi soutěžícími z 67 zemí se představili dva čeští zástupci – Jan Dinstpír v klasické kategorii a Martin Vogeltanz ve flairové kategorii a svým výkonem zanechali pozitivní dojem.
V prestižní globální soutěži, kterou pravidelně organizuje Mezinárodní barmanská asociace (IBA), se soutěžící již tradičně potýkali s tvrdou konkurencí nejvyšší úrovně. Úřadující český Barman roku Jan Dinstpír z pražského baru Cobra si vylosoval 12člennou skupinu s tématem „Long Drink“, a připravil koktejl Simulacrum (Merlin London dry gin, kumquatový cordial, Monin Pure broskev a meruňka, Mattoni perlivá).
Prezentoval se výbornou angličtinou i technikou práce, jeho vystoupení bohužel pokazilo zaseknuté víčko shakeru, což způsobilo nepříjemné zdržení o několik desítek sekund a tím i značnou penalizaci za nedodržení časového limitu. Jeho první účast v koktejlovém mistrovství světa kvůli tomu skončila již v základním kole.
„Reprezentoval jsem se ctí a dal do toho všechno. Konkurence byla veliká, barmani a barmanky z ostatních zemí podali skvělé výkony. Šampionát se nesl v přátelském duchu, navázal jsem spoustu nových kontaktů a celkově to byla skvělá zkušenost,“ zhodnotil svůj premiérový výkon Jan Dinstpír.
Druhý český reprezentant Martin Vogeltanz ve flairové kategorii předvedl vydařenou barmanskou show, při níž vytvořil koktejl Bohemian Prelude (gin, vanilkový sirup Monin, limetový fresh, cordial z bazalky, citronové trávy a hroznového vína, likér Monin Green Apple). „S výkonem jsem byl celkem spokojený. Nevyšly mi tři triky, ale nejobtížnější prvky se mi podařilo provést. Bohužel hodnocení od poroty nebylo až tak příznivé a stačilo na 16. místo,“ okomentoval soutěžní vystoupení Martin Vogeltanz, který již v minulosti získal titul vicemistra světa v barmanství.
Podle prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského se barmanství na špičkové úrovni začíná povážlivě vyrovnávat, čímž neustále roste úroveň mezinárodní konkurence. „Zvláště barmani a barmanky z latinské Ameriky využívají různých vzdělávacích programů a kurzů, což zaznělo i na jednání boardu IBA. Do letošního finále klasické kategorie se dostal reprezentant Ekvádoru, který byl v semifinálovém testování senzorických schopností dokonce úplně nejlepší. Velmi dopředu jde i světový flair,“ konstatoval Aleš Svojanovský. Další ročník World Cocktail Championship bude hostit kolumbijská Barranquilla, ten následující Macao.