Nejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Ota Haurythun z;pražské restaurace U Pinkasů v Praze. S;titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získává vítěz pivo na rok zdarma, možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku do své provozovny a v;říjnu se utkat s;nejlepšími výčepními z dalších zemí v;mezinárodním finále sedmého ročníku soutěže. Během slavnostního večera byl zároveň Karlu Gottovi udělen titul Čestný znalec plzeňského piva.

Slavný plzeňský rodák Karel Gott, jenž si s;oblibou před přídavky na svých koncertech dopřává třetinku chlazené plzně, spolu se starším obchodním; sládkem Václavem Berkou poblahopřál novému mistru v;čepování a přijal titul Honorary Connoisseur – Čestný znalec. Titul uděluje Plzeňský Prazdroj věrným příznivcům značky Pilsner Urquell, kteří dlouhodobě pomáhají při šíření jejího věhlasu.

„Zvítězit v;roce, kdy Pilsner Urquell slaví své 170. výročí, a přijmout blahopřání čestného znalce pana Gotta, to je zvlášť potěšující. Samozřejmě se teď budu připravovat na ostrý souboj se zahraniční konkurencí, ale vyhrát v;zemi, kde se plzeňský ležák zrodil, považuju za to nejdůležitější a mám z;toho upřímnou radost. Je to už počtvrté za sebou, kdy jsem se dostal do národního finále. Každým rokem jsem se posunul o něco dále a řekl jsem si, že buď letos, nebo nikdy,“ podělil se o bezprostřední pocity mistr výčepní Ota Haurythun.
;
Osmnáct nejlepších výčepních a barmanů (17 mužů a 1 žena) vzešlo z;kvalifikace a přísného výběru odborné poroty. V;úvodním testu museli soutěžící prokázat dostatečné teoretické znalosti a důvtip při řešení zadaných úkolů, následně odborná porota inkognito prověřila jejich dovednosti v;praxi přímo v;restauracích, kde soutěžící působí. Zcela novým prvkem soutěže bylo čepování piva pro tisíce lidí při koncertu skupiny Mandrage na nádvoří plzeňského pivovaru v;předvečer finálového klání.
;
Finalisté se sešli 19. června v;plzeňském pivovaru, aby poměřili své dovednosti a znalosti v;několika dalších disciplínách. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell na několik způsobů museli soutěžící obstát v náročné prověrce znalostí také z;historie a výroby prémiového ležáku. „Porota zároveň velmi přísně posuzuje prezentaci piva, jestli výčepní dokáže přesvědčit o tom, že nabízí pivo s;unikátními vlastnostmi,;jedinečným postavením
a 170letou historií. To vše by mělo přispět k;pivní kultuře a zážitku, s;kterým si host tento nápoj vychutnává,“
doplnil kritéria odborné poroty starší obchodní sládek Václav Berka.

Skvělé druhé místo vybojoval Miloš Protiva z;kadaňského Švejk Restaurantu a třetí pozici si svým výkonem zasloužil Tomáš Hrnčíř z Lokálu U bílé kuželky v Praze. O své zkušenosti a znalosti se talentovaní výčepní podělí také na letošním Pilsner Festu, kde si budou moci zájemci osvojit něco z;umu mistrů výčepních a kde si také ležák Pilsner Urquell díky svému 170. jubileu zaslouží mimořádnou pozornost.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K;úspěchu v;soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost;historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách plzeňského ležáku. Světové finále se uskuteční symbolicky v;Plzni 5. října, tedy přesně v;místě a dni, kdy byl Pilsner Urquell před 170 lety poprvé uvařen. Motivací je kromě titulu mistra světa v;čepování také odměna 10 000 eur.
;
Tři nejlepší čeští výčepní 7. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender

1. Ota Haurythun, restaurace U Pinkasů, Praha

2. Miloš Protiva, Švejk Restaurant, Kadaň

3. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U bílé kuželky, Praha;