Všechny české restauratéry trápí podobné problémy. Nejčastěji menší útraty hostů či růst energií. 50 % z provozovatelů českých restaurací ale v minulém roce dokázalo zvýšit své tržby a 43 % očekává, že i tento rok bude mírně pozitivní. To vyplývá z průzkumu, který mezi českými restauratéry provedl rezervační systém Alakarte.cz.

Tržby žádného českého restauratéra nezůstaly meziročně stejné. Polovina z nich vydělala meziročně více, polovina méně. 43 % restauratérů očekává, že rok 2013 bude spíše pozitivní, 34 % neočekává žádnou změnu, 13 % z nich cítí mírné obavy. Velké problémy očekává 9 % z nich, naopak silný růst 1 %. „České restaurace prochází těžkým obdobím, které rozhodne, které z nich přežijí,“ říká Tomáš Suchánek z rezervačního systému Alakarte.cz a pokračuje. „Všechny restauratéry spojují stejné problémy, jako jsou nižší útraty, méně hostů, růst ceny energií nebo mzdových nákladů. Už teď je ale znát, že kvalitní restaurace, které investují do péče a marketingu, se o své hosty nemusí bát.“

Konkrétní čísla mluví o tom, že nižší útraty hostů trápí 57 % respondentů, dalších 43 % uvedlo jako svoji největší starost snižující se počty hostů. Pokud hosté chtějí v restauraci ušetřit, projevuje se to nejčastěji tím, že si objednají méně chodů. To uvedlo celých 40 % respondentů výzkumu. Dalších 30 % si objedná levnější jídlo a 20 % z nich méně alkoholických nápojů. Méně nealko nápojů si odpustí pouze 10 % respondentů.

Radost nemají restauratéři ani ze zvyšujících se nákladů. Pro 67 % oslovených restaurací je růst energií hlavním tahounem zvyšování nákladů na podnikání v restauratérství, s 28 % následuje růst nákladů na personál, téměř zanedbatelný nárůst představují náklady na regulace nebo marketingové výdaje. Pokud restauraci navštívilo méně hostů, nejčastějším důvodem byl podle restauratérů fakt, že lidé šetří, pouze zanedbatelné procento uvedlo skutečnost, že novou restauraci je nyní velmi těžké dostat do povědomí potenciálních zákazníků.