Deset mladých profesionálních kuchařů se spolu se svým týmem bude ucházet o vítězství v národním kole nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or, která se po letech opět vrací do České republiky. Vrcholné kuchařské klání se uskuteční za účasti laické i odborné veřejnosti od 4. do 6. května v rámci unikátního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST v pražském O2 universu.
Finalisty do národního kola vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Vítěz vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. A co se bude v O2 universu vařit? Zadání je jasné: Během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. V druhém jídle, definovaném jako „Jarní talíř“, nesmí chybět brambory a česnek konkrétních předem vyjmenovaných odrůd. Vše ostatní je na fantazii a umu kuchaře. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodává generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.
Finalisté českého národního kola Bocuse d’Or:
Patrik Bečvář působil na postu šéfkuchaře několika vynikajících tuzemských restaurací, jako je Zlatá Praha hotelu Intercontinental, Selský dvůr či Francouzská restaurace v Obecním domě v Praze. Vařil pro americké prezidenty George Bushe na Pražském hradě, pro Baracka Obamu v sídle velvyslance USA v České republice a v roce 2015 po celou dobu MS v hokeji pro českou reprezentaci. S Národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR Patrik v roce 2018 vyhrál olympiádu v Singapuru. Má několik medailí z různých světových soutěží, je držitelem dvou titulů Kuchař roku, v roce 2015 se zúčastnil evropského kola soutěže Pelegrino Young Chef a o rok později zvítězil v národním kole Bocuse d’Or.
Jakub Fusek v současné době šéfuje kuchyni Hotelu Atlantis, předtím byl šéfkuchařem výletní restaurace Stará prádelna pod hradem Veveří a podniku Adam’s bar&bistro. Profesní zkušenosti sbíral také v zahraničí – v Rakousku, Švýcarsku, Německu. V Praze pak působil v Hotelu Four Season a v Cafe Savoy.
František Hrdina během své dosavadní kariéry vařil v restauracích pětihvězdičkových hotelů (Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague a Kempinski Hotel, Hybernská, Prague), na luxusních zaoceánských i říčních lodích. V rámci stáží pracoval na akcích v Turecku, Indii a Spojených státech spolu s tříhvězdičkovým michelinským šéfkuchařem Thomasem Bühnerem. V roce 2020 zakotvil v pražské restauraci Červený Jelen, kde se vypracoval na pozici Junior Sous-chef.
Petr Kozma se kuchařině věnuje od 15 let. Po vyučení nastoupil do restaurace Chateau Sv. Havel, odkud po čtyřech letech odešel do restaurace Ginger & Fred v Tančícím domě na vltavském nábřeží, kde pracuje dodnes jako Chef A la Carte.
Ondřej Molina má četné zkušenosti ze špičkových restaurací ve světě – například z michelinské restaurace Hibiscus v Londýně, Fiskebaru v Kodani nebo the Grillu v novozélandském Aucklandu. Spolupracoval s proslulými šéfkuchaři Seanem Connollym a Marcem Müllerem. Vyzkoušel si také, jaké to je vést vlastní podnik Černá Růže v centru Mladé Boleslavi, letní projekt na Máchově jezeře – Fresh & Funky bistro či pop-up projekt MOLINA + Crew. Od roku 2022 je šéfkuchařem v trendy britském pubu Arthur’s Pub v Karlíně.
Vojtěch Petržela je dvojnásobným vítězem Gastro junior a vítězem prvního ročníku soutěže KU Young Chef. Od roku 2018 je kapitánem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů. Českou republiku úspěšně reprezentoval v juniorské kategorii na světové soutěži Global Chefs Challenge. Intenzivně se věnuje carvingu, tedy vyřezávání ovoce a zeleniny. Jeho umění v této disciplíně dokládá například titul mistra světa a zlatá medaile z olympiády ve Stuttgartu. V jednadvaceti letech se stal Kuchařem roku. Vojtěch pracoval v restauracích Hotelu Aplaus Litomyšl, Chateau Mcely nebo v Restauraci Výčep.
David Schlesinger získal cenné profesní zkušenosti na zahraničních stážích i během svého působení v tuzemských podnicích. Jsou mezi nimi např. Hilton Praha, Taverna Olympos, Miminoo restaurant, Radegastovna, Zlatý strom a Restaurace La Corte v Praze Na Poříčí.
Martin Staněk, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, sklízel úspěchy v kuchařských soutěžích už v juniorském věku. Jako kuchař působil v Německu a ve vyhlášeném ostravském Hotelu Clarion. V roce 2014 posílil tým Filipa Sajlera a jeho Perfect Canteen, kde se po čase vypracoval na pozici Creative Master Chef, kterou zastává dosud.
Dominik Unčovský se učil od renomovaných profesionálů – coby začínající kuchař v Pražském kulinářském institutu asistoval při tvorbě kuchařských knih Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha. V následujícíh letech pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sanscho a Mánes, vyzkoušel také kuchyně horských hotelů v Alpách a Jeseníkách a absolvoval měsíční stáž v Indii. Od loňského roku je ambasadorem makro akademie.
Lukáš Velšmíd už čtvrtým rokem stojí v čele kuchyně Restaurace Bělecký Mlýn ve Zdětíně nedaleko Prostějova. V předchozích letech působil v olomouckém Cafe New One a také v několika podnicích ve Skotsku a Irsku, včetně Hotel Meyrick, N ́ 15 Restaurant, kde se podílel na zisku ocenění AA Rosettes.