Národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d’Or, které se po letech opět vrací do České republiky, bude součástí unikátního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST. V pražském O2 universu od 4. do 6. května naplno vypukne opravdový svátek české gastronomie s událostmi nabitým programem pro laickou i odbornou veřejnost a se spoustou výtečného jídla a pití.
Deset finalistů, mladých profesionálních kuchařů, do národního kola Bocuse d’Or vybrala z přihlášených adeptů Akademie Bocuse d‘Or Czech, složená z renomovaných českých šéfkuchařů. Mnozí z nich se do dění v O2 universu aktivně zapojí, během tří soutěžních dnů národního kola budou pro diváky glosovat a v závěru hodnotit výkony soutěžících. Ti musí během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodává generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo, pro které jsou dvě povinné suroviny – brambory a česnek v různých odrůdách. Jak si s touto výzvou finalisté poradí? Přijďte se přesvědčit na vlastní oči! Online prodej vstupenek běží na www.bocusedor.cz a www.makroczechgastrofest.cz
„Mám radost, že se nám přihlásilo 10 kandidátů na tak vysoké kuchařské úrovni a že jsme dali dohromady skutečně profesionální porotu. Její členové přijedou nejen z Čech a Moravy, ale také z Belgie, Norska či Švédska. Všechny srdečně zvu do O2 universa na tento obrovský kulinářský svátek,“ říká prezident Bocuse d‘Or Czech Marek Fichtner.
První den národního kola soutěže Bocuse d´Or, ve čtvrtek 4. června, své umění a invenci předvedou Lukáš Velšmíd, Petr Kozma, Vojtěch Petržela a Martin Staněk spolu se svými týmy. Doprovodný program nabídne interview s výraznými osobnostmi české gastroscény. Bude mezi nimi Patrik Jaroš – nejmladší šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou, bronzový vítěz Bocuse d’Or v Lyonu a prezident Bocuse d´Or Německo; Luboš Kastner – spolumajitel gastronomické skupiny Hospodska, člen Českého Gastronomického Institutu; známý šéfkuchař Filip Sajler – generální sekretář Bocuse d‘Or Czech, zakladatel Perfect Canteen, Perfect Catering, Cibule a HOPI Chef Tech Food; Jiří Nehasil – obchodní a provozní ředitel makro ČR či Václav Vojíř – restauratér a provozovatel legendárního Bugsy’s Baru. Každý ze soutěžních dnů vždy zakončí rekapitulace v podání prezidenta Bocuse d‘Or Czech Marka Fichtnera a jeho kolegů Luboše Kastnera, Filipa Sajlera a Patrika Jaroše.
Druhý den, v pátek 5. června, se do vaření pustí další 3 soutěžní týmy pod vedením Dominika Unčovského, Jakuba Fuseka a Ondřeje Moliny. Během rozhovorů dostane slovo cukrářka Helena Fléglová – zakladatelka HF Pastry Academy; Lukáš Nevyjel – majitel a šéfkuchař restaurace Nota Bene; specialista na autentickou vietnamskou kuchyni Khan Ta – šéfkuchař a spolumajitel restaurací Gao Den, Taro a Dian; Jan Vlachynský – spoluzakladatel gastro skupiny Lidi z baru; absolvent Institut Paul Bocuse Jan Mužátko; Miluše Makó – šéfkuchařka v Green table Prague, lektorka Gourmet Academy a Sladké mámení a Martin Svatek – šéfkuchař restaurace Mace.
Závěrečný den, v sobotu 6. června, do soutěže vstoupí týmy Františka Hrdiny, Patrika Bečváře a Davida Schlesingera. Emocemi nabitou atmosféru zpestří rozhovory se stávajícími i vycházejícími hvězdami české gastronomie. O své názory a zkušenosti se podělí Jan Horák – šéfkuchař Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague a trenér Českého juniorského národního týmu kuchařů; populární gastronom, moderátor a autor kuchařek Zdeněk Pohlreich – spolumajitel restaurací Café Imperial, Next Door a Divinis; kávový profesionál Vojtěch Růžička– Barista roku 2021 a trenér baristů; vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková – Demi Chef de Partie třímichelinské restaurace Geranium v Kodani a další. V 18 hodin nastane slavnostní, všemi s napětím očekávané vyhlášení výsledků národního kola soutěže Bocuse d’Or a doprovodných soutěží. Vítěz velkého finále získá šanci ucházet se o účast v evropském kole soutěže Bocuse d´Or a prémii 100 000 Kč.
O BOCUSE D‘OR:
Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu.
Držitelem licence Bocuse d‘Or pro Českou republiku je Český Gastronomický Institut. Více informací a online prodej vstupenek na www.bocusedor.cz a www.makroczechgastrofest.cz
Více informací o nadcházejícím festivalu najdete v přiložené TZ a spolu s fotografiemi v tiskovém rozlišení také ZDE.